Ana SayfaÇalışma Yaşamı‘Hedef sıfır kaza’ kampanyasının ilk ayında 33 inşaat işçisi yaşamını yitirdi

‘Hedef sıfır kaza’ kampanyasının ilk ayında 33 inşaat işçisi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Çalışma Bakanlığı’nın başlattığı ekseninde inşaat sektörü bulunan ‘Hedef sıfır kaza’ kampanyasının ilk ayında en az 33 inşaat işçisi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Çalışma Bakanlığı’nın ekseninde inşaat sektörü bulunan “Hedef sıfır kaza” adı altında başlattığı dört aylık kampanyanın ilk ayına dair hazırladığı raporu kamuoyu ile paylaştı.

Raporda, 13 Mayıs günü başlayan ve ilk ayını geride bırakan kampanyada 166 işçinin yaşamını yitirdiğine yer verildi.

Hayatını kaybeden işçilerden en az 33’ü ise inşaat işçileri.

‘Hedef sıfır kaza’ kampanyasının birinci ayında yaşamını yitiren 33 inşaat işçisinin isimleri şöyle:

Abdullah Çatalbaş, Bünyamin Demir, Mustafa Buğa, Yaşar Erkoç, Ekrem Demirbaş, Cemalettin Uçar, İsmail Gökhan Güven, Emre Toker, Ali Zengin, Sefa Günay, Abdurrahman Özer, Engin Tercalı, Ayhan Yıldız, M.D., Kemal Kılıçoğlu, Kemal Öner, Kasım Akan, Hacı Ahmet Aktaş, Necmettin Maraba, Dursun Güngör, Zülküf Güneş, Emre Temel, Sedat Yavuz, Hamdi Taşkafa, Abdulkerim Ceyhan, Mehmet Can, Mehmet Cankatan, Hamza Gülbahçe, Ali Dal, Caner Gürbüz, Kadir Gürakar, Cemali Yuvka ve Bünyamin Aydoğan…

Rapora göre bir aylık süreçte yaşanan işçi ölümlerinin nedenleri yüksekten düşme ve ezilme/göçükler.

“Çözüm mü istiyorsunuz, buyurun biraz da bizi dinleyin” denilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

Bu iş cinayetlerine daha yakından baktığımızda, yarısından fazlasının yüksekten düşme olduğunu, düşme nedenlerinin de ‘uygun korkuluklu iskele olmaması’, ‘asansör, döşeme boşluklarının kapatılmaması’, ‘Döşeme kenarlarına korkuluk konmaması’ gibi temel önlemlerin alınmamasından kaynaklandığını görüyoruz. Tabii ki buna neden olan denetim, gözetim ve eğitim hususları. Tüm bunlardan sonra ancak tali bir husus olarak sayılabilecek kişisel koruyucu eksikliği olduğunu görüyoruz. Çok basit, standartlara uygun iskele kurulmamış, standartlara uygun korkuluk yerleştirilmemiş, bunlar denetlenmemiş… İşçi hatası bunun neresinde? Hiçbir yerinde değil… Yine iskelede çalışan bir işçi çelik halatın yüksek gerilim hattına teması sonucu yaşamını yitiriyor. O kadar yaygın, o kadar bilindik bir iş cinayeti ki, işçi sağlığı ve iş güvenliğinde en temel ölüm nedenleri arasında, fotoğraflarla, çizimlerle anlatılıyor. Elektrik akımı kesilmeli veya mevzuatımızda çok net bir şekilde belirtilen uzaklığa taşınmalı diyoruz. Demek ki eğitimlerde/derslerde anlatmakla olmuyor, yetmiyor… Burada da işçi mi suçlu diyeceğiz?


İSİG’in raporunun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.