Ana SayfaDünya‘Hiç olmadığı kadar tehdit altında’: 2050’de okyanuslarda balıktan çok plastik atık olabilir

‘Hiç olmadığı kadar tehdit altında’: 2050’de okyanuslarda balıktan çok plastik atık olabilir

HABER MERKEZİ – BM Genel Sekreteri Guterres, okyanusların “hiç olmadığı kadar tehlike altında” olduğu uyarısında bulundu ve önlem alınmadığı takdirde okyanuslardaki plastik atıkların balıklardan fazla olabileceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler (BM) okyanuslar için ilk konferansını düzenledi.

Cumhurbaşkanları, başbakanlar, bakan ve diplomatlar da dahil olmak üzere 200 ülkeden katılımcının olduğu konferansın açılış konuşmasını BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre konuşmasında bir araştırmanın sonuçlarını paylaşan Guterres, önlem alınmadığı taktirde 2050 yılında okyanuslarda balıktan fazla plastik atık olacağını söyledi.

“Okyanuslar gezegenimizin can damarıdır” diyen Guterres, kirlilik, atıklar, aşırı balık avcılığı ve iklim değişikliğinin etkileri nedeniyle okyanusların ciddi bir şekilde kirlendiğini anlattı.

2016 Dünya Ekonomik Forum’unda sunulan “Yeni Plastik Ekonomisi” raporuna göre, araştırmalar okyanuslarda 150 milyon tondan fazla plastik atık bulunduğunu gösteriyor.

Rapora göre “Böyle devam ederse okyanuslarda 2025 yılına kadar her 3 ton balığa karşılık 1 ton plastik atık ve 2050 yılına kadar ise (ağırlık olarak) balıktan daha fazla plastik atık olacak.”

Konferansta hükümetlere, BM organlarına ve sivil toplum kuruluşlarına okyanusların sağlığının iyileştirilmesi için harekete geçmeleri çağrısı yapılıyor.

 

Previous post
BM: Güneydoğu'ya gitmemize hala izin verilmiyor, adil bir yargılama hayal
Next post
Rubin'den Türkiye-ABD ilişkilerine dair bir 'iyimser' bir de 'kötümser' yorum