Ana SayfaGüncelHükümet AİHM’in KHK kararından memnun

Hükümet AİHM’in KHK kararından memnun

HABER MERKEZİ –  Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, AİHM’in ihraç edilenlere OHAL Komisyonu’nu adres göstermesini “doğru bir karar” olarak niteledi. 15 Temmuz başarısız darbe girişimine ilişkin de konuşan Kurtulmuş, CHP’nin son ‘darbe raporu’nda da altını çizdiği ‘kontrollü darbe’ ifadesine tepki göstererek “Kontrollü darbe teşebbüsü lafını söylemek, 15 Temmuz darbecilerine verilen en büyük destektir” dedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

‘Kontrollü darbe’ tepkisi

Cumhuriyet Halk Partisi’nin hazırladığı son ‘darbe raporu’nda da altını çizdiği ‘kontrollü darbe’ ifadesini eleştiren Kurtulmuş, “Kontrollü darbe teşebbüsü lafını söylemek, 15 Temmuz darbecilerine verilen en büyük destektir” dedi.

Bedelli askerlik

Son dönemde yeniden gündeme gelen bedelli askerlik konusunda da konuşan Kurtulmuş, konuyla alakalı olarak şunları söyledi:

Bedelli askerlik meselesi sosyal medyanın en fazla belirleyebildiği alanlardan birisidir ve gerçekten çok iyi organize olan bir talep grubu var. Geçtiğimiz günlerde bununla ilgili açıklamayı Sayın Başbakanımız yapmıştı. Şu aşamada henüz Bakanlar Kurulu’na gelmiş olan böyle bir teklif yoktur.

Irak’ta Kürtlerin ‘bağımsızlık referandumu’

Kurtulmuş, Irak Kürdistan Bölgesi’nin bağımsızlık referandumu kararına ilişkin ise hükümetin bağımsızlık karşıtı tutumunu yineledi:

Biz Irak’ın toprak bütünlüğünden yanayız. Bölgesel yönetim, evet birtakım haklara sahiptir. Bizim çok yakın bir diyalog içinde çalıştığımızı da dünya biliyor. Ama bunların yanında bizim temel tezimiz Irak’ın toprak bütünlüğünün sağlanması. Böyle bir referandum, bölgede karışıklıkların daha fazla artmasından başka bir şeye yaramayacağını biliyoruz. O nedenle bu kararı bir kez daha gözden geçirmelerinin daha doğru bir yol olduğunu düşünüyoruz. Mevcut sorunlara daha fazla sorun ilave etmemek gerekiyor. Karşılıklı anlayışla herkesin siyasi çözüm etrafında buluşması gerekiyor.

AİHM’in KHK kararı

Kurtulmuş, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM), Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç edilen bir kamu çalışanının başvurusuna yanıt vererek OHAL Komisyonu’nu adres göstermesiyle ilgili de konuştu.

Hukukçuların ‘utanç verici’ olarak nitelendirdiği karar için Kurtulmuş, “AİHM’in kararı şu aşamada doğru bir karar” dedi.

Körfez’deki kriz

Körfez’deki Katar krizi için ise “Nihayetinde bu krizin ilerlemesinin bütün bölge ülkelerine çok ağır bedelleri olacağı açıktır. Bunu görmek için kahin olmaya gerek yok” ifadelerini kullandı.

Başta ilgili ülkeler olmak üzere tüm ülkelerin sorunun çözümü için gayret göstermesi gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, “Ümit ediyoruz ki en kısa süre içerisinde bu sorun geride bırakılmış olur” şeklinde konuştu.




Önceki Haber
CHP'nin 'darbe raporu': Öngörülen, engellenmeyen ve sonuçları kullanılan bir kontrollü darbe
Sonraki Haber
Esra Özakça: Semih de Nuriye Gülmen gibi oldukça zayıflamış, fotoğraf çektiremedik