Ana SayfaEkonomiHükümet ‘Diyarbakır’da turizm patlaması var’ dese de esnaf öyle demiyor: ‘Turizm can çekişiyor’

Hükümet ‘Diyarbakır’da turizm patlaması var’ dese de esnaf öyle demiyor: ‘Turizm can çekişiyor’

HABER MERKEZİ – Hükümet yetkilileri Sur için “Turizm patlaması yaşanıyor” dese de esnaf öyle demiyor. Yerli ve yabancı turistlerin en uğrak mekanlarından biri olan Sur’da iş yapamayan esnaf, hükümet yetkililerinin açıklamalarına “Ne gelen var, ne giden” diyerek karşılık veriyor.

Bazı hükümet yetkilileri ve yine hükümete yakın çevrelerin  “Sur turizmle ihya olacak”, “Huzur kenti Diyarbakır’da turizm patlaması” gibi açıklamaları sahada pek karşılık bulmuyor.

Bölgede yıllar sonra 2013 yılında başlatılan “çözüm süreci” ile birlikte hayat bulan turizm, son 2 yılda yaşanan yasak, savaş ve çatışmalı ortam ile ciddi düşüş yaşarken, can çekişmeye başlamış durumda.

Öyle ki bu olumsuz durumdan en çok etkilenen Sur ilçesi esnafı.

Normal şartlarda her yıl bir milyonu aşkın turiste ev sahipliği yapan Sur, yasak ve yıkımın olumsuz etkisiyle turizmde burukluk yaşıyor.

dihaber’e konuşan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Diyarbakır Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Akyıl, 12 yıldır turizm alanında çalışmalar yürüttüğü ve bu süre zarfında “Turizm patlamasının” 2013 ile 2015 yılları arasında devam eden “çözüm süreci”nde yaşandığını söylüyor.

Akyıl, müzakerelerin ardından başlayan çatışmalı süreç ile birlikte ise turizmde ciddi oranda düşüş yaşandığını belirtiyor.

Akyıl, Sur’un tarihi turizm merkezi olduğunu ve sokağa çıkma yasağı döneminin kentin ekonomisini de olumsuz yönde etkilediğini vurguluyor.

Sur esnafı da iş yapamamaktan dert yanıyor.

Sur’un en işlek mekanlarından tarihi Hasanpaşa Hanı’nda, kalabalığın yerini derin sessizlik almış durumda.

Hanın avlusunda onlarca sandalye ve masa, turistlerin uğramamasından dolayı esnaf tarafından kullanılıyor.

Bir han esnafı ise dihaber muhabirleri Özgür Paksoy ve Aziz Oruç’a söz konusu olumsuz havayı tek cümle ile  özetliyor: “Saat 11.00. Daha siftah yapmadık.”

Esnaf, “Turizm patlaması yaşanıyor mu?” sorusuna ise “Ne patlaması ne hali, bırakın” diyerek tepkiyle karşılık veriyor.

Seyahat acentesi bulunan Fatma Ay da hükümet yetkililerinin dillendirdiği “Turizm patlamasının” kendilerine yansımasının olmadığını vurguluyor.

Ay, “Ne gelen var, ne giden” diyerek var olan durumu özetliyor.

Çatışmalı süreç ile birlikte kente yabancı turistlerin uğramaz hale geldiğinin altını çizen Ay, “Bir kaç yabancı turistin gelmesi ile turizm patlamaz. Barış sürecinde Diyarbakır’a ciddi yabancı turist ziyaretler oldu” diyor.

Ay, turizmin canlanması için barış sürecinin inşa edilmesi gerektiğini söylüyor.