Ana SayfaGüncelİki günde yedi kişi yaşamını yitirdi: Zırhlı araçlardan kaynaklı ölümlerle ilgili soruşturma

İki günde yedi kişi yaşamını yitirdi: Zırhlı araçlardan kaynaklı ölümlerle ilgili soruşturma

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da son iki günde zırhlı araçların sebebiyet verdiği ölümlere ilişkin soruşturma başlatıldı.Vali Hüseyin Aksoy, İçişleri Bakanlığı’ndan kazaların araştırılması için müfettiş istediklerini de belirtti.

Diyarbakır’da son iki günde polis zırhlı araçlarının sivil yurttaşların araçlarına çarpmasıyla 7 kişi yaşamını yitirdi.

Yaşanan ölümlere ilişkin soruşturma başlatıldığı bildirildi.

Diyarbakır-Bingöl karayolunda gerçekleşen olaylar nedeniyle adli ve idari soruşturma başlatılırken, konuyla ilgili açıklama yapan Vali Hüseyin Aksoy, İçişleri Bakanlığı’ndan kazaların araştırılması için müfettiş istediklerini de belirtti.

Vali Aksoy’un açıklaması şu şekilde:

Yaşanan trafik kazası sonucunda vatandaşlarımız yaşamını kaybetti. Ölenlere Allah’tan rahmet diliyoruz, büyük bir üzüntü duyduk. Bunların soruşturulmasıyla ilgili adli anlamda Cumhuriyet Başsavcılığımız gerekli soruşturmayı başlatmıştır. İdari anlamda da soruşturmalar başlatılmıştır. Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 2 daire başkanı dün itibariyle Diyarbakır’a geldi. Olayın seyri ve ne şekilde olduğu hussunda incelemeler yaptı. En kısa zamanda müfetişler gelip olayın oluş şeklini, idari anlamda kullanıcı arkadaşların herhangi bir kusurlarının olup olmadığını bütün yönleriyle araştıracak.

Ne oldu?

2016 yılının Eylül ayından bu yana yani sadece 10 ay içerisinde 14 kişi zırhlı ya da bölgedeki polis veya askerlere ait araçların çarpması ya da ezmesi sonucu yaşamını yitirdi.

Son olarak 14 Haziran’da Lice’de sokakta yürüyen 70 yaşındaki Pakize Hazar isimli yaşlı kadın, her iki yakasında polis lojmanları, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Hükümet Konağı binaları bulunduğu için bir yılı aşkın süredir araç trafiğine kapalı olan cadde üzerinde zırhlı aracın kendisini ezmesi sonucu yaşamını yitirdi.

Bundan birkaç gün sonra ise yine Lice’de özel harekat polislerini taşıyan midibüsün yolcu minibüsüne çarpması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti.

Burada yaşamını yitirenlerin cenazesine gitmek isteyen 5 kişi ise dün yani 20 Haziran’da polise ait zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdi.

Hayatını kaybedenlerin Sur eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın akrabaları olduğu açıklanırken, konuyla ilgili Gazete Karınca’ya konuşan Demirbaş, polis aracının çarpmasından önce yakınlarının bulunduğu aracın GBT kontrolü için polisler tarafından durdurulduğu bilgisinin görgü tanıkları tarafından kendilerine aktarıldığını belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından yapılan açıklamada ise ‘güvenlikçi politikalar’ eleştirilirken, “Zırhlı araçlardan kaynaklı ölümler kaza değil katliamdır”  denilmişti.

Öte yandan HDP Milletvekili Feleknas Uca da konuyla ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi.