Ana SayfaGüncelİki polis yaşamını yitirmişti: Çatışmada ‘parmağı olan’ IŞİD sanıklarına tahliye

İki polis yaşamını yitirmişti: Çatışmada ‘parmağı olan’ IŞİD sanıklarına tahliye

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da 2 polisin yaşamını yitirdiği, 4 polisin de yaralandığı çatışmada öldürülen IŞİD üyelerinin kaldıkları evi kiralayan, evde parmak izi ve ikametlerinde silah, dürbün, kütüklük ile sahte kimlik çıkan 3 sanık tahliye edildi.

Diyarbakır’da IŞİD üyesi oldukları ve örgüte yardım ettikleri gerekçesiyle 3’ü tutuklu 18 kişi hakkında “örgüte üye olma”, “tehlikeli madde bulundurma” ve “Ateşli Silahlar Kanunu’na muhalefet” suçlarından 15’şer yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın 4’üncü duruşması Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Antep L Tipi Cezaevi’nde olan Nihat Turan ve Mahmut Demirtaş’ın SEGBİS bağlantısı sağlanamadığı için katılmadığı duruşmada, tutuklu sanık Mustafa Deniz hazır bulundu.

Tutuksuz yargılanan bazı sanıkların da katıldığı duruşmada avukatlar da yer aldı.

Dava dosyasına gelen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada, savcı mütalaasını verdi.

Propagandadan parmak izlerine 

Savcı, tutuklu sanık Mahmut Demirtaş’ın Diyarbakır’daki IŞİD’e ait hücre evlerini kiraladığını, bu evlerin kiralandığına dair kodların bulunduğu hücresel dokümanların ele geçirildiğini, bu evlerde parmak izinin tespit edildiğini, ikametinde ve evinde yapılan aramada IŞİD’in propagandasını içeren dokümanların bulunduğunu belirtti.

Savcı, mütalaada tutuklu sanık Nihat Turan’ın da IŞİD’in hücre evinde ele geçirilen eşyalarda parmak izinin tespit edildiğini, evinde yapılan aramada özel yapım bel korsesi ele geçirildiğini kaydetti.

Savcı diğer tutuklu sanık Mustafa Deniz hakkındaki mütalaasında ise IŞİD’in hücre evinde parmak izinin çıktığını, hücre evinin kiralanması konusunda Mahmut Demirtaş ile telefon görüşmeleri yaptığını, üzerinde sahte kimlik taşıdığını, ikametinde yapılan aramada da tabanca, dürbün ve kütüklük ele geçirildiğini vurguladı.

Mahkeme, tutuklu sanıkların üzerlerine atılı suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesi bulunduğu gerekçesiyle tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti.

Savcı, davanın esası hakkında mütalaayı hazırlamak için dava dosyasını savcılığa verilmesini talep etti.

Mütalaaya karşı savunma yapan tutuklu sanık Mustafa Deniz, mütalaaya katılmadığını belirterek, tahliyesini talep etti.

Sanık avukatları ise müvekkillerinin uzun süre tutuklu olduğunu, işledikleri iddia edilen suçun “örgüte yardım” olduğu ileri sürerek, müvekkillerinin tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alınarak tahliyelerini talep etti.

Hepsi tahliye edildi

Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanık Mustafa Deniz’i üzerine atılı suç vasfının değişme ihtimali bulunduğu gerekçesiyle tahliye etti.

Mahkeme, diğer tutuklu sanıklar Nihat Turan ve Mahmut Demirtaş’ı ise tutuklulukta geçirdikleri süre dikkate alındığında, bu tarihten sonra ‘tutukluluğun devamının ölçülü ve orantılı olmayacağı anlaşıldığı ve adli kontrol tedbirinin yeterli olacağı’ gerekçesiyle ‘adli kontrol’ tedbiriyle tahliye etti.

Mahkeme, davadaki eksiklerin tamamlanması için duruşmayı Ekim ayına erteledi.

Ne olmuştu?

Diyarbakır’da eylem hazırlığında oldukları belirtilen IŞİD üyelerine yönelik 26 Ekim 2015’te Kayapınar ilçesinde kaldıkları eve yapılan baskında çıkan çatışmada Sadık Özcan ve Gökhan Çakıcı adlı özel harekat polisleri yaşamını yitirmiş 4 polis de yaralanmıştı.

Çatışmada Veysel Argunağa, Cahit Ölmez, Serhat Seyithanoğlu, Ergün Gül, Sıdık Bünül, Orhan Genç ve Ersel Gergüy adlı IŞİD üyeleri öldürülmüştü.

Çatışmanın ardından Diyarbakır’daki birçok eve yapılan baskında gözaltına alınan 18 kişiden 16’sı IŞİD üyesi oldukları ve yardım ettikleri gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Daha önce görülen 3 duruşmada 13 sanık tahliye edilmişti.


Kaynak: dihaber