Ana SayfaGüncelİncirlik krizi ve tutuklu gazetecilerin gölgesinde: Almanya ilişkileri ‘normalleştirme’ arayışında

İncirlik krizi ve tutuklu gazetecilerin gölgesinde: Almanya ilişkileri ‘normalleştirme’ arayışında

HABER MERKEZİ – Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye’ye yapacağı ziyaret öncesi konuştu, ziyareti ‘ilişkileri normalleştirmek için’ bir fırsat olarak kullanmak istediğini söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Gabriel‘in, İncirlik krizinin aşılması için Pazartesi günü Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyor.

İki temel gündem

Sosyal Demokrat Partili (SPD) Bakan Gabriel, Türkiye ziyareti öncesinde “Türkiye ile ilişkilerin yeniden normalleşmesi için imkanlar arıyoruz” derken, Türkiye temaslarında ele alınacak konulardan birinin, Almanyalı vekillerin İncirlik Üssü’ndeki askerlerini ziyaret etme hakkı olduğunu belirtti.

Gabriel, vekillerin İncirlik’te görevli 250 Almanyalı askerini ziyaret etmesine izin verilmemesini federal hükümetin kabul edemeyeceğini vurguluyor.

DW Türkçe’nin haberine göre Türkiye’de tutuklu bulunan Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel ile çevirmen Meşale Tolu’ya da atıfta bulunan Bakan Gabriel, “Türkiye ile Almanya arasında halen sıkıntı yaratan başka konuların da mevcut” olduğunu belirterek, Alman gazetecilerin tutuklu olduğunu hatırlattı.

“Normalleşme imkanlarını arıyoruz”

Ayrıca Gabriel, Türkiye için de Almanya ile ilişkilerin önemli olduğuna işaret etti.

“Ekonomik alanda işbirliğinin de Türkiye’nin menfaatine olduğunu” belirten Gabriel, “normalleşme yolunda ilk adımları atma imkanlarını arıyoruz” şeklinde konuştu.