Ana SayfaÇalışma Yaşamıİntihar girişiminde bulunan memura kınama cezası: ‘İşten izinsiz çıktın’

İntihar girişiminde bulunan memura kınama cezası: ‘İşten izinsiz çıktın’

HABER MERKEZİ – İşyerinde uğradığı mobbinge dayanamayarak intihar etmek için Boğaziçi Köprüsü’ne çıkan ancak intihar girişimi polis tarafından engellenen bir kamu çalışanına işyerini ‘izinsiz terk ettiği’ için kınama cezası verildi.

Mahkeme intihar etmek için çalıştığı kurumdan mesai saatlerinde içerisinde çıkan bir memur için ‘ilginç’ bir karar verdi.

İstanbul’da bir kamu kurumunda çalışan ve burada sürekli mobbinge (yıldırma amaçlı psikolojik şiddet/taciz/baskı) maruz bırakılan bir memur son olarak bir mesai arkadaşıyla tartıştı.

Birgün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre memurun müdahale etmesi için aradığı kurum müdürü de telefonu yüzüne kapattı.

Bunun üzerine üzerine sakinleşmek için işyerinden ayrılan kamu emekçisi, Boğaziçi Köprüsü’ne giderek intihar girişiminde bulundu.

Korkuluklara tırmanan memur, polisin müdahalesi ile intihardan vazgeçti.

Karakolda ifade verdikten sonra Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvuran ve rahatsızlığı tespit edilen memur, intihar girişiminin bir gün sonrasından başlamak üzere rapor aldı.

‘İşyerini izinsiz terk etme’ cezası 

İntihardan vazgeçirilen kamu çalışanı işyerinde açılan soruşturma sonucu intihara kalkıştığı gün “özürsüz ve izinsiz olarak görev mahallini terk ettiği” gerekçesiyle uyarma cezasına çarptırıldı.

Ayrıca, intihara teşebbüs ederek ”Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak”tan ve “İş arkadaşlarına ve iş sahiplerine söz veya hareketle sataşmak”tan da iki kez kınama ile cezalandırıldı.

Bakanlık: Karar hukuka aykırı değil

Kamu çalışanı, Adalet Bakanlığı Disiplin Kurulu’nun uyarı ve kınama cezalarının iptali istemiyle İstanbul 4.İdare Mahkemesi’ne dava açtı. Mahkeme, izinsiz görev yerini terk etmek ve intihara kalkışarak devlet memuruna yakışmayan davranışta bulunmak gerekçeleriyle verilen cezalarda hukuka aykırılık bulmadı, iptal istemini reddetti.

Sadece iş arkadaşının üzerine yürüdüğü ve masanın üzerindeki evrakları fırlattığı suçlamasına ilişkin hiçbir somut veri olmadığından kınama cezalarından birinin iptali kararlaştırıldı. Dava kısmen iptal kısmen ret ile sonuçlandığı için de yargılama gideri ve vekâlet ücreti taraflar arasında paylaştırıldı. Kamu çalışanı yargılama giderleri ile 990 TL avukat ücretini de ödedi.