Ana SayfaÇeviriİran Dışişleri Bakanı: ‘Saldırıların sorumlusu ve terörün asıl sponsoru ABD’dir’

İran Dışişleri Bakanı: ‘Saldırıların sorumlusu ve terörün asıl sponsoru ABD’dir’

HABER MERKEZİ –  İran Dışişleri Bakanı Mohammad Cevad Zarif, dün Tahran’da meydana gelen IŞİD saldırılarından ABD’yi sorumlu tuttu. ABD’nin taziye mesajını ‘samimiyetsiz ve tiksindirici’ olarak nitelendiren Zarif, IŞİD’i bu saldırılar için ABD’nin yönlendirdiğini kastederek ‘Aracılar en çok zorba ustalarının en az önemsediği şeye saldırır, o da demokrasi’ dedi.


Çeviri: EZGİ GÜL


İran Dışişleri Bakanı Mohammad Cevad Zarif, Amerika Birleşik Devletleri başkanı Donald Trump’ın Tahran’da dün gerçekleşen ve 12 kişinin öldüğü saldırılar sonrası yazdığı taziye mesajını ‘tiksindirici’ bulduğunu ve kabul etmediğini söyledi.

Reuters’ın haberine göre Mohammad Cevad Zarif, sosyal medya sitesi Twitter’daki hesabından “İran, Amerika tarafından desteklenen terör ile uğraşırken gelen tiksindirici Beyaz Saray açıklaması. İranlılar olarak Amerika’nın bu türden sözde dayanışma mesajlarını reddediyoruz” diye yazdı.

Zarif aynı zamanda ‘terör eylemlerinin arkasında ABD’nin olduğu’ iddiasında bulundu:

Terörü destekleyen zorbalar, bizi savaşı anavatanımıza taşımakla tehdit ediyor. Aracılar (IŞİD) ancak ustalarının en az önemsediği şeye saldırır, o da demokrasi.

Trump ne demişti?

Trump, Çarşamba günü gerçekleşen ve IŞİD’in üstlendiği saldırılarda ölenler için dua ettiğini söylemiş fakat taziyesine ‘terörizmi destekleyen ülkeler, kendi yarattıkları şeytanın kurbanı olma riski ile karşı karşıyalar ’ ifadelerini de eklemişti.

Ne olmuştu?

Tahran’da Meclis binasına ve İslam Devrimi’nin lideri Ayetullah Humeyni’nin türbesine giren silahlı saldırganlar çevreye ateş açmıştı.

2 ayrı saldırıda en az 12 kişi yaşamını yitirmişti.

IŞİD saldırıyı üstlenirken ‘kafir oldukları’ iddiasıyla İran’ın Şii nüfusuna yönelik daha fazla eylemde bulunulacağını açıklamıştı.

İran, saldırılardan Suudi Arabistan’ı ve dolaylı olarak ABD’yi sorumlu tutmuştu.

[irp posts=”38442″ name=”İran Parlamentosu’na ve Humeyni türbesine IŞİD saldırısı”]