Ana SayfaGüncelİsrail’in ödediği tazminat Mavi Marmara ailelerine verilmemiş

İsrail’in ödediği tazminat Mavi Marmara ailelerine verilmemiş

HABER MERKEZİ – CHP Milletvekili İbrahim Özdiş, Maliye Bakanlığı’nın, İsrail’in Mavi Marmara’da yaşamını yitirenlerin ailelerine verdiği 20 milyon doları ödemediğini açıkladı.

İsrail’in Mavi Marmara’da yaşamını yitiren Türkiye vatandaşlarına ödenmek üzere verdiği 20 milyon dolar tazminatın ödenmediği ortaya çıktı.

Durumu CHP Milletvekili İbrahim Özdiş gündeme getirdi.

Özdiş, Maliye Bakanlığı’nın İsrail’in verdiği 20 milyon doları ailelere ödemeyi reddettiğini söyledi.

Meclis’te basın toplantısı düzenleyen Özdiş, Maliye Bakanlığı’nın tazminatı “sebepsiz zenginleşme” gerekçesiyle ailelere ödemediğini açıkladı.

Özdiş, İsrail’le yapılan sözleşmeyi hatırlatarak, sözleşme gereği yakınlarını kaybeden 10 aileye ödenmek üzere hükümet hesabına 1 Ekim 2016 tarihinde 20 milyon dolar yatırıldığını söyledi.

Evrensel’de yer alan habere göre Özdiş, ödeme yapmayan bakanlığın ailelere mahkeme yolunu gösterdiğini belirtti ve şunları söyledi:

Ailelerce açılan davalarda, davalı olarak hükümeti temsilen Maliye Bakanlığı taraf olmuş ve maalesef ya davacıların sebepsiz zenginleşmesinden bahsederek ya da tamamı ile davanın reddini isteyerek skandal bir yaklaşım sergileyebilmiştir. Oysa her aileye ödenecek miktar bellidir ve 2 milyon dolara karşılık gelmektedir. Para her aileye mutlaka ödenmek zorundadır.

Hükümeti temsilen eski davalarda dahili davalı olan ya da yeni davalara davalı olarak cevap veren Maliye Bakanlığı, enteresan bir şekilde sanki ortada bir anlaşma yokmuş ve hesaplarına, muhataplarına ödenmek üzere tazminat parası havale edilmemiş, sıradan bir tazminat davasına cevap verir gibi davanın reddine hüküm kılınmasını isteyebilmektedir. Yani adeta ‘Biz anlaştık, paraları aldık ama siz gidin uğraşın’ demişlerdir.

Reuters’a konuşan Mavi Marmara aileleri avukatlarından Gülden Sönmez, ödeme için dokuz aydır ailelerle herhangi bir temas kurulmadığını söyledi.

Bu parayı kabul etmeyen ailelerin de olabileceğini ancak hükümete düşenin bu miktarı aileler adına yatırmak olduğunu söyleyen Sönmez, ailelerin kendilerine bu miktarın ödendiğini düşünen kişiler tarafından zaman zaman tehdit edildiğini öne sürdü.