Ana SayfaEkolojiİtirazlar sonuç verdi: Zeytinliklerin ardından meralar da kurtuldu

İtirazlar sonuç verdi: Zeytinliklerin ardından meralar da kurtuldu

ANKARA – Meclis Genel Kurulu’nda görüşmelerine devam edilen ve Mera Kanunu’nda değişiklik yapılmasını öngören, ‘Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nda yer alan 36. ve 37. maddeler tasarıdan çıkarıldı. Maddelerin tasarıdan çıkarılması ile zeytinlik sahalarının ardından meraların da sanayiye açılmasının önüne geçilmiş oldu.

Hükümet tarafından hazırlanan ve ‘Üretim Reformu Paketi’ olarak adlandırılan tasarı ile zeytinlik sahalarının ve meraların sanayi tesislerine açılması öngörülüyordu.

TBMM Genel Kurulu’nda dün gece saatlerinde gerçekleştirilen oturumda verilen önergeler ile teklifte yer alan ve meralarda ‘kamu yararı durumunda endüstri, teknoloji geliştirme, organize sanayi bölgeleri, serbest bölge yapımına’ izin veren  36. ve 37. maddeler tasarıdan çıkarıldı.

Teklifin görüşmeleri sırasında Genel Kurul’da konuşma yapan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Orhan Sarıbal, mera alanlarında yaşanan daralmaların giderek arttığını belirtti. Mera alanlarında yaşanan daralmanın hayvancılığa dönük olumsuz etkilerine de dikkat çeken Sarıbal şunları kaydetti:

Cumhuriyetin ilk yıllarında yani 1928 yılında işlenen toplam arazilerin yedi katı kadar mera var. O tarihlerde, 46 milyon hektar olan çayır, mera varlığımız, bugün ne yazık ki 15 milyon hektara kadar düşmüş durumda.

48 milyon hektardan geldiğimiz 15 milyon hektar alana düşüş meselesinin özü, ne yazık ki telafisi mümkün olmayan zararların sonucudur. Giden mera alanı bir daha geri dönmüyor. Bu mümkün değil, ama bu ülkede nüfus sürekli artıyor, insanımız sürekli artıyor ve gıda egemenliği, gıda güvenliği üzerinden mutlaka ve mutlaka meralara ihtiyacımız var. Merasız bir hayvancılığı yapma imkânımız yok.

Ne olmuştu?

Zeytinlik sahaların yatırıma açılmasına izin veren teklifin gündeme gelmesinin ardından, muhalefet milletvekilleri, sanatçılar, yaşam savunucuları ve üreticilerinden gelen tepkilerin artması üzerine tasarı komisyona geri çekilmişti.

Komisyonda yeniden yapılan görüşmelerde, “Kamu yararı kararı alınmış yatırımlar” için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına yönelik düzenlemeyi içeren 2’nci maddenin tasardan çıkarılmasına karar verilmişti.

Zeytinlik sahalarına ilişkin maddelerin tasarıdan çıkarılmasının ardından ise itirazlarını dile getirmeye devam eden yaşam savunucuları, ‘sıra meralarda’ diyerek mera alanlarının sanayiye açılmasına izin veren maddelerin de tasarıdan çıkarılmasını istemişti.

  Zeytinliklere ilişkin madde tasarıdan çıkarılıyor
Previous post
ABD: Hakkında tutuklama kararı çıkarılan korumalar Türkiye'den istenebilir
Next post
'Adalet Yürüyüşü'nde ikinci gün: Kılıçdaroğlu'ndan Bahçeli'ye yanıt