Ana SayfaEkonomiJPMorgan: Türkiye’deki mali teşvik uzun süre sürdürülemez

JPMorgan: Türkiye’deki mali teşvik uzun süre sürdürülemez

HABER MERKEZİ – Uluslararası yatırım bankası JPMorgan’ın yayınladığı ekonomik araştırma raporunda, AKP’nin referandum öncesinde açıkladığı mali teşviklerin bütçe açığını arttırdığını ve sürdürülemez olduğunu kaydetti.

ABD merkezli uluslararası bankacılık ve finansal hizmetler alanında faaliyet gösteren JPMorgan’ın Perşembe günü yayınladığı bir ekonomik araştırma raporunda, Türkiye’de referandum öncesinde açıklanan mali teşvikler değerlendirildi.

Raporda, hükümet tarafından uygulamaya konulan mali teşviklerin bütçe açığını önemli ölçüde artırdığı belirtildi.

JPMorgan’ın raporunda söz konusu genişlemeci önlemlerin çoğunun geçici olduğu ve yıl sonuna kadar bitebileceğinin altı çizildi.

“Gevşek politikaların sadece erken seçime gidilecek olması durumunda (şu anda pek mümkün görünmüyor) sürmesini bekliyoruz” ifadesinin yer aldığı raporda, yüksek bütçe açığının Hazine üzerindeki yükü artırdığı belirtildi ve şöyle devam edildi:

Hükümet tarafından referandum dönemi öncesinde açıklanan mali paketler, bütçe perfromansını yılın ilk dört ayında önemli ölçüde zayıflattı. Bize göre zayıflama endişe verici v ekonomik ve siyasi yönden bu politika sürdürülebilir görünmüyor.

Raporda, mali genişlemenin devam etmesinin yatırımcı güvenini zedeleyebileceği ve sermaye girişleri için cesaret kırıcı olduğu belirtildi.

Erken seçim olmaması durumunda teşviklerin yılın ikinci yarısında geri alınmasını beklediğini belirten kuruma göre, bütçe açığı yıl ortasında GSYİH’nin yüzde 2.5’ini aşacak fakat yıl sonunda yüzde 2.1 seviyesine geri dönecek.


Kaynak: Bloomberg HT