Ana SayfaDünyaKatar tezkeresi sonrası Suudi basını Türkiye’yi suçladı: ‘Arap ülkelerini karıştırıyor’ iddiası

Katar tezkeresi sonrası Suudi basını Türkiye’yi suçladı: ‘Arap ülkelerini karıştırıyor’ iddiası

HABER MERKEZİ – Suudi Arabistan medyası, Katar’a asker konuşlandırma kararının ardından Türkiye’yi “Arap dünyasında karışıklık ve istikrarsızlık yaratmak için Katar’la anlaşma yapmakla” suçladı. 

Suudi Arabistan medyası, Türkiye’nin Katar’a asker konuşlandırma kararı almasının ardından Türkiye’yi “terörü desteklemek” ile suçladı.

Riyad ve Ukaz gazeteleri ‘Türkiye terörü destekliyor’ derken, Acil Gazetesi “Türkiye ve Katar’ın Arap ülkelerinin iç işlerine karışma ve istikrarsızlık çıkarma konusunda yaptığı anlaşmayı ifşa edeceğini” yazdı.

‘Müslüman Kardeşler, Türk ve Katarlı yetkililerle toplantı yaptı’

Yakın Doğu Haber’in aktardığı habere göre, Ukaz ve Riyad gazeteleri “terör örgütü” olarak nitelediği Müslüman Kardeşler’in, Suudi Arabistan ve müttefiklerinin Katar’a yönelik kararlarının ardından Türkiye’de toplandığını ve Türkiye hükümetinden tanınmış şahsiyetlerin de bu toplantıya katıldığını iddia etti.

Habere göre toplantıda, Türkiye’nin Müslüman Kardeşler ve Katar hükümetinin desteklenmesi ve Mısır’a yönelik kışkırtıcı politikaların da sürdürülmesi konusunda anlaşma yaptığı öne sürüldü.

Suudi medyasının iddiasına göre, Katar’da ikamet eden Müslüman Kardeşler üyelerine Katar üzerindeki baskıların azaltılması için derhal ülkeden ayrılarak Türkiye, Sudan, İngiltere ve Malezya gibi ülkelere gitmeleri yönünde talimat verildi.

‘Türkiye’nin Katar’la Arap dünyasını karıştırmak için yaptığı gizli anlaşmaları ifşa edeceğiz’

Suudi Acil gazetesi de gizli belgeler ele geçirdiğini öne sürdüğü haberinde, bu gizli belgelerde Türkiye ve Katar’ın Arap ülkelerinde istikrarsızlık çıkarmak için en üst düzeyde işbirliği yaptığını iddia etti.

‘Katar Emiri, Türkiye’yi kayırıyor, Mısır’ı da tamamen kontrol ediyordu’

Acil gazetesi, Katar Emiri Temim bin Hamad’ın, “El Cezire kanalının dışişleri bakanlığını takip ettiğine dair itirafta bulunduğunu ve El Cezire yönetiminin Türkiye’ye yönelik eleştirileri durdurduğunu” yazdı.

Ayrıca gazete Muhammed Mursi’nin cumhurbaşkanlığının ilk dönemlerinde de Mısır’daki siyasi ve ekonomik kararların Katar’ın elinde olduğunu iddia etti.

Acil’in haberine göre Katar Emiri, Mısır konusunda dönemin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na Türkiye’ye Mısır’da tekstil ve turizm alanında yatırım imkanı sağlama sözü vermişti.

Katar’la askeri anlaşmalar onaylandı

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, Katar’la “terörü desteklediği” gerekçesiyle 5 Haziran’da tüm diplomatik ilişkileri kesmiş ardından bu dört ülkeye yenileri de katılmıştı.

Suudi Arabistan’ın da aralarında olduğu 12 ülkenin Katar’la ilişkileri kesmesinin yankılarının sürdüğü dönemde Türkiye ve Katar arasında imzalanan anlaşmalar TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Meclis gündemine getirilen anlaşmalar arasında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) birliklerinin Katar’da üs kurmasını öngören bir anlaşma da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da anlaşmalar arasında yer alan Katar’da Türkiye askerinin konuşlandırılmasına ilişkin uygulama anlaşmasını onayladı.

Buna göre Türkiye’den Katar’a gidecek birlikler Katar askeri birlikleri ile birlikte askeri tatbikatlar düzenleyebilecek, ‘mutabık kalınacak terörizmle mücadele ve uluslararası barışı destekleme harekatlarına katkı’ sağlayabilecek.