Ana SayfaGüncel‘KCK BASIN’ DAVASI | Hükümet savunma için AİHM’den 3. kez süre istedi

‘KCK BASIN’ DAVASI | Hükümet savunma için AİHM’den 3. kez süre istedi

HABER MERKEZİ – 46 gazetecinin yargılandığı ‘KCK Basın Davası’ mahkeme başkanının değişimi nedeniyle dosyanın incelenmeye alınmasına karar verilerek 13 Ekim’e ertelendi. Duruşmada söz alan avukat Özcan Kılıç, AİHM’in Türkiye’den dava dosyasındaki hukuksuzluklar nedeniyle savunma istediğini hatırlatarak, Adalet Bakanlığı’nın 3’üncü kez AİHM’den süre istediğini söyledi.

Kürt basın kurumlarında çalışan 46 gazetecinin yargılandığı “KCK Basın Davası”nın 4’üncü duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya yargılanan gazeteciler Davut Uçar, Ertuş Bozkurt, Mazlum Özdemir, Çağdaş Kaplan, Sadık Topaloğlu, Turabi Kişin, Evrim Kepenek, Ayşe Oyman, Selahattin Aslan, Güneş Ünsal, Sibel Güler, Hamza Sümeli katılırken gazetecilerin avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Mahkemeye yeni atanan mahkeme başkanının, gazetecilerin daha önce Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile iptal edilen pasaportları ile ilgili yeniden İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazarak pasaportları iptal edilmesini istemesi dikkat çekti.

Duruşmada söz alan gazetecilerin avukatı Özcan Kılıç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Türkiye’den dava dosyasındaki hukuksuzluklar nedeniyle savunma istediğini hatırlatarak, Adalet Bakanlığı’nın 3’üncü kez AİHM’den süre istediğini söyledi. Kılıç iddia makamının mütalaasını açıklamadan önce bu hususu da göz önünde bulundurmasını istedi.

Mahkeme heyeti, “dosyanın vasıf ve kapsamı ile heyet değişikliği” nedeniyle dosyanın incelenmeye alınmasına karar vererek, duruşmayı 13 Ekim gününe erteledi.

Davanın geçmişi

2011’in Aralık ayında Dicle Haber Ajansı, Özgür Gündem, Azadiya Welat, Demokratik Modernite ve Fırat Dağıtım gibi Kürt basın kuruluşlarına dönük operasyonda 46 çalışan gözaltına alınmış, 32’si tutuklanmıştı.

Gazetecilerin röportajları, takip ettikleri basın açıklamaları, notları, haber kaynakları ile telefon görüşmeleri gibi bir çok gazetecilik faaliyeti iddianamede suç delili olarak yer aldı.

32 tutuklunun 17’si iki yıl süren yargılama boyunca tahliye edilirken geriye kalan tutuklular ancak Özel Yetkili Mahkemeler kaldırıldıktan sonra tahliye olabildi.

Gazeteciler ÖYM’lerin kaldırılmasının ardından yargılamanın devam etmesinin anayasaya aykırı olduğunu hatırlatarak dava dosyasının Anayasaya aykırı olduğu yönündeki iddialarının Anayasa Mahkemesi tarafından incelenmesini talep etti.

Mahkeme bu talebi kabul etmiş fakat 1 yılı aşkın süre Anayasa Mahkemesi’nden cevap gelmeyince davaya devam etme kararı almıştı.

Özel Yetkili Mahkemeler sürecinde yargılamayı yürüten İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi üyelerinin tamamı darbe girişiminin ardından Gülen cemaati mensubu oldukları iddiasıyla “örgüt üyeliği” suçlamasıyla tutuklanmıştı. Mahkeme üyesi hakimler aynı zamanda görevden ihraç edilmişlerdi.

Yargılamada Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) de Türkiye’den savunma istedi.