Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu: Berberoğlu tutuklanmadan Maltepe Cezaevi’nde yeri hazırlandı

Kılıçdaroğlu: Berberoğlu tutuklanmadan Maltepe Cezaevi’nde yeri hazırlandı

HABER MERKEZİ – CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu öncülüğünde Ankara’dan İstanbul’a başlatılan ‘Adalet Yürüyüşü’ 12. gününde. Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu tutuklanmadan önce Maltepe Cezaevi’ndeki yerinin hazırlandığını söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun ‘MİT Tırları Davası’nda tutuklanmasının ardından Ankara’dan İstanbul’a ‘Adalet Yürüyüşü’ başlatan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yürüyüşe Ramazan Bayramı’nın ikinci gününde de devam ediyor.

Yürüyüşün 12. gününde yürüyüşüne devam eden Kılıçdaroğlu, Gazete Duvar’dan Nergis Demirkaya‘ya 15 Haziran’da başlayan yürüyüşün değerlendirmesini yaptı.

“Geldiğimiz noktada toplumun çok geniş kesimleri bu yürüyüşe destek verdi” diyen CHP lideri, sözlerine şöyle devam etti:

Hem içeride hem dışarıda bir heyecan dalgası yarattı. İktidar kanadına baktığımda gözlemlediğim şaşkınlık. İlk tepki Bahçeli, arkasından Erdoğan’dan geldi. O çevrelerden tepki gelmesi bizim yürüyüşümüzün ne kadar haklı olduğunu gösteriyor. Çünkü 20 Temmuz darbesinin getirdiği sivil darbenin destekçileri bizim bu yürüyüşümüzden rahatsız. Onların rahatsızlıklarını doğal karşılıyoruz. Çünkü demokrasiyi içlerine sindirememişler. Ama biz davamızda haklıyız, inancımızda haklıyız. Demokrasi ve adaleti savunuyoruz.

Kılıçdaroğlu, “Ne olursa olsun İstanbul’a gideceğini” vurgulayarak ‘provakasyon’a dikkat çekti:

Provokasyon ihtimalleri yüksek. Çünkü Erdoğan ve yandaşlarının sert söylemleri toplumdaki kutuplaşmayı arttırıyor. Bir anlamda toplumun bir kesimini provoke eden demeçler veriliyor. Ama biz bütün bunlara karşı, provokasyonlara kesinlikle izin vermeyeceğiz, alet olmayacağız. Bizi provoke etmek isteyen çevreler, insanlar, gruplar olabilir, onları sadece alkışlayacağız. Ne olursa olsun İstanbul’a gideceğiz.

‘Berberoğlu tutuklanmadan Maltepe Cezaevi’nde yeri hazırlandı’

CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Adalet talebinin yerine getirilmesi için yapılması gerekenler” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Birincisi OHAL’in kaldırılması. OHAL’in kaldırılması, parlamentonun güçlendirilmesi, yasaların yeniden parlamentoya gelmesi anlamına gelir. Şu an parlamento devre dışı.

İkincisi, yargının tarafsızlığının ve bağımsızlığının sağlanması lazım. Bu anlamda anayasanın, HSYK yasasının değişmesi lazım. Bir partinin genel başkanına hakim tayin etme hakkı verilmemesi lazım. Geriye dönülmesi lazım.

Üçüncüsü medya üzerindeki baskının kaldırılması lazım. Medyası özgür olmayan toplum zaten özgür değildir. Cezaevinde tutulan masum binlerce insan var. Örnekleri zaman zaman veriyorum. 3 günlük er, eline silah almamış ama tutuklu. Bunun darbe ile ne ilgisi var. Türkiye’nin en büyük gazetesinin genel yayın yönetmenliğini yapmış milletvekilimiz Enis Berberoğlu içeride. Hangi gerekçeyle içeride? Bakıyorsunuz, dokunulmazlığının kaldırılmasını öngören madde ayrı ama verilen ceza ile ilgili madde ayrı. Oysa verilen cezayla ilgili yeni bir dokunulmazlık dosyasının gelmesi lazım. Ama Türkiye’de hukuk yok. ‘Ne yaparsan yap, ben seni hapse atacağım’ diyor. Ve arkadaşımız tutuklanmadan önce Maltepe Cezaevi’nde yeri hazırlanıyor.

Son olarak yürüyüşün İstanbul’a ulaştığında ne olacağı sorusuna yanıt veren Kılıçdaroğlu, şunları ifade etti:

Bir miting yapacağız. Burada bu yürüyüşü neden yaptığımızı, adaletle ilgili düşüncelerimizi, beklentilerimizi, nelerin olması gerektiğini açıklayacağız.