Ana SayfaDünyaKÖRFEZ’de KRİZ | 8 ülke Katar’la diplomatik ilişkileri kesti

KÖRFEZ’de KRİZ | 8 ülke Katar’la diplomatik ilişkileri kesti

HABER MERKEZİ – Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, Katar’la tüm diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı. 4 ülke Katarlı diplomatlardan 48 saat içinde ülkelerini terk etmelerini istedi. Bu gelişmelerin ardından Yemen, Libya, Maldivler ve Mauritius’un da ilişkilerini kestiğini açıklamasıyla ülke sayısı 8’e yükseldi. Katar’dan karara ilişkin yapılan ilk açıklamada ise “Haksız bir şekilde alınmış bu karardan üzüntü duyuyoruz” denildi. ABD Dışilişkiler Bakanı Rex Tillerson, Körfez ülkelerine ‘birlik’ çağrısı yaptı.

Suudi Arabistan-Katar arasında tırmanan diplomatik gerilim bölgedeki diğer ülkeleri de etkiledi.

Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, Katar’la tüm diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı.

İlişkilerin kesilmesine gerekçe olarak “Katar’ın teröre verdiği desteği” gösterdi.

4 ülke Katarlı diplomatlardan 48 saat içinde ülkelerini terk etmelerini istedi.

Suudi Arabistan: Gerekli bir adımdı

Suudi Arabistan’dan konuya ilişkin gelen açıklamada, “Bu hareketin krallığın terörizm ve aşırılıktan korunması için gerekli bir adım olduğu” belirtildi.

Açıklamada “Tüm kardeş ülkelere aynısını yapma çağrısında bulunuyoruz” ifadelerine yer verildi.

Suudi Arabistan devlet haber ajansı SPA, Katar ile sınırların kapatıldığını, kara, deniz ve hava bağlantılarının kesildiğini açıkladı. SPA,  Suudi Arabistan’ın Yemen’de  Katar ile yaptığı işbirliğinin,  Katar’ın “El Kaide, IŞİD ve isyancı militanlara” destek vermesi yüzünden sona erdiğini ifade etti.

Mısır: Katar, Arap ülkelerinin iç işlerine karıştı

Mısır Dışişleri Bakanlığı, “düşmanca tutumları” nedeniyle  Mısır’ın Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiğini bildirdi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada ise Katar’ın “El Kaide ve IŞİD fikrini yaydığı, Sina Yarımadası’ndaki terör örgütlerini desteklediği, ayrıca Mısır ve diğer Arap ülkelerinin iç işlerine karıştığı” belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Mısır yönetimi, düşmanca tavırları,  Müslüman Kardeşler Teşkilatı (Ihvan) yöneticilerini ülke topraklarında barındırması ve  Mısır milli güvenliğini tehdit eden terör örgütlerinde destek vermesi nedeniyle  Katar ile diplomatik ilişkileri kesmeyi kararlaştırmıştır.

Öte yandan Mısır’daki bankaların Katar’daki bankalarla sürdürdüğü anlaşmaları durdurulduğu açıklandı.

BAE Katarlılara 14 gün süre verdi

BAE resmi haber ajansı ENA’da yayınlanan Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Bahreyn ve Suudi Arabistan’ın Katar ile ilişkileri kesme kararının desteklendiği, BAE’nin de Katar ile tüm diplomatik ilişkileri kestiği belirtildi.

Ülkede bulunan Katarlı diplomatların 48 saat içinde, Katar vatandaşlarının da 14 gün içinde ülkeyi terk etmesi gerektiği, BAE vatandaşlarının da Katar’a seyahatinin yasaklandığı bildirildi.

Açıklamada, Katar ile deniz ve hava sınırlarının da kapatıldığı kaydedildi.

Bahreyn: Ülkenin güvenliği için ilişkileri kestik

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı ise “ülkenin güvenliği” için  Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurdu.

Bahreyn Dışişleri Bakanlığı internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Bahreyn’in Doha’daki diplomatik misyonlarını geri çağırdığı ve Katar diplomatlarına da ülkeyi terk etmeleri için 48 saat süre tanındığı bildirildi.

4 ülke daha ilişkilerini kesti

4 ülkenin Katar’la diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından Yemen, Libya’nın Doğu Hükümeti, Maldivler ve Mauritius* da benzer birer adım attı.

Yemen, Katar’ın uluslararası koalisyondan çıkarılması kararını da desteklediğini açıkladı.

Yemen hükümeti tarafından yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

Katar’ın Husi darbe milisleriyle mücadeledeki eylemleri ve aşırıcı gruplara desteği açık bir hale gelmiştir.


*Mauritius ya da resmi adıyla Mauritius Cumhuriyeti, Afrika kıtasına bağlı bir ada ülke konumunda olup, Madagaskar’ın doğusunda Hint Okyanusu’nun güneybatı kısmında yer almaktadır.


Katar’dan ilk açıklama: Karardan üzüntü duyuyoruz

Karara ilişkin Katar’dan ilk açıklama ise Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani’den geldi.

Kararı “haksız” diye nitelendiren ve üzüntü duyduklarını ifade eden Sani, şunları söyledi:

Haksız uygulamalar var ve bunlar temeli olmayan iddialara ve suçlamalara dayanıyor.

Katar, Abu Dabi’deki büyükelçiliğinden yaptığı açıklamada, vatandaşlarına Birleşik Arap Emirlikleri’ni 14 gün içerisinde terk etme çağrısı yaptı.

Sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

Katarlı vatandaşlar, Birleşik Arap Emirlikleri’nin yaptığı açıklamalar neticesinde 14 gün içinde ülkeyi terk etmelidir; Doha’ya direkt uçamayanlar Kuveyt ya da Umman’ı kullanmalıdır.

ABD’den Körfez ülkelerine ‘birlik’ çağrısı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışilişkiler Bakanı Rex Tillerson, Avustralya ziyareti sırasında Körfez ülkelerine ‘birlik’ çağrısı yaptı:

Tarafları, bir araya gelip görüş ayrılıkları hakkında konuşmaya çağırıyoruz.

ABD Dışilişkiler Bakanı Rex Tillerson

Körfez ülkeleri İşbirliği Konseyi’nin birlik olarak kalmasının önemine değinen Tillerson, “Yaşanan kriz hakkında Amerika üzerine düşeni yapacaktır” dedi.

Tillerson, kararın “Bölgede ve dünyada terörizme karşı verilen savaşta kurulan birliğe herhangi bir etkisi olacağını zannetmiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

İran’dan sağduyu açıklaması

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, ‘Körfez krizi’ hakkında; İran’ın krizden çok kaygı duymakta olduğunu söyleyerek, güney komşularımızdan bölgede olan acı tecrübeleri göz önüne alarak duygusal davranışlardan uzak durup gerginliği azaltmaları yönünde hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

Körfez ülkelerinin arasında oluşan ihtilafın çözüm yolu, tarafların açık ve net konuşması olduğunu vurgulayan Kasımi, ülkelerin bir birine karşı ambargoları baskı aracı gibi kullanmasının “işlevsiz ve hoşa gitmeyen” bir araç olduğunu söyledi.

Kasimi, komşu ülkelerin arasında gerginliğin artmasının, bölge devletlerinin ve halklarının çıkarlarına karşı olduğunu belirtti.

İranlı diplomat Hamid Aboutalebi ise sosyal medya adresi Twitter’dan yaptığı açıklamada “Diplomatik bağları kesmenin ve sınırları kapamanın krizi aşmanın yolu olmadığını” ve “Saldırganlığın ve işgalin huzursuzluk dışında bir sonuç vermeyeceğini” ifade etti.

Türkiye’den ilk açıklama

‘Körfez krizi’ne ilişkin Türkiye’den de açıklama geldi.

Açıklamayı yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Körfez ülkeleri ile Katar arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduklarını söyledi.

6 ülkenin Katar ile diplomatik ilişkilerini kesmesini değerlendiren Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Her şartta diyaloğun devam etmesi lazım ki var olan sorunlar barışçıl yoldan aşılsın. Mevcut tablodan üzüntü duyduk. Durumun normalleşmesi için de elimizden gelen her türlü desteği veririz.

  KÖRFEZ'de DİPLOMATİK KRİZ | 'Türkiye iki arada bir derede'

Hamas Katar’dan ayrıldı

Filistinli yetkililer Hamas üst düzey yetkililerinin Katar’dan ayrıldığını açıkladı.

Haftasonu ülkeden ayrılmaları istenen yetkililer Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Yemen ve Maldivler’in Katar’la diplomatik ilişkilerini kesmesinin ardından bugün (Pazartesi günü) ülkeden ayrılarak Lübnan, Malezya ve Türkiye’ye geçti.

Havayolu şirketleri uçuşlarını durduruyor

Birleşik Arap Emirlikleri’nin uluslararası havayolu şirketi Emirates ve ikinci büyük havayolu şirketi Etihad, yarından itibaren Katar’a yapılacak tüm uçuşların durdurulacağını açıkladı.

Buna karşın Katar Havayolları da Suudi Arabistan’a yönelik uçuşlarını durdurma kararı aldı.