Ana SayfaDünyaKÖRFEZ’de KRİZ | İran’dan Katar’a tam destek

KÖRFEZ’de KRİZ | İran’dan Katar’a tam destek

HABER MERKEZİ – İran, Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin abluka uyguladığı ve diplomatik ilişkilerini kestiği Katar’a tam destek verdi.

Katar ile Körfez ülkeleri ve Mısır arasında devam eden krize ilişkin İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den bir açıklama geldi.

Ruhani ile Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad El Tani arasında dün akşam bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Hasan Ruhani telefon görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, İran’ın izlediği politikanın hedefinin Katar’la ilişkileri sürekli olarak geliştirmek olduğunu belirtti.

“Tahran, Katar hükümeti ve halkının yanındadır” diyen Ruhani, İran’ın hava ve deniz sahasının ‘dost ülke’ nitelendirdiği Katar’a her daim açık olduğunu da vurguladı.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın aralarında yer aldığı 13 ülke “terörü desteklediği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı.

Katar, Körfez’in önde gelen ülkelerince diplomatik ve ekonomik olarak ablukaya alındığı ve bölgede krizin sürdüğü esnada ise Katar’a Türk askeri konuşlandırılmasını öngören karar tasarısı geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilmişti.

Tasarı, çoğu AKP ve MHP’li olmak üzere, 240 vekilin lehte oyuyla kabul edilmişti.

Tasarının Meclis’te kabul edilmesinin ardından ise önce 3 kişilik askeri heyet üs kurma çalışmaları için Katar’a gitmiş, sonra da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da yer aldığı bir heyet Katar’a ziyarette bulunmuştu.

Son olarak TSK 5 zırhlı araç ve 23 pernoselden oluşan askeri birliğin, Katar’ın Başkenti Doha’daki askeri üsse konuşlandığını duyurmuştu.

Öte yandan Katar Dışişleri Bakanı ülkelerine uygulanan ambargonun kaldırılması çağrısı yapmış ve ambargo altındayken hiçbir anlaşmanın imzalanmayacağını açıklamıştı.

Körfez’deki dört Arap ülkesi, bölgedeki krizin çözümü için Katar’ın önüne bir talep listesi koymuştu.

Listede yer alan talepler şöyleydi:

–              El-Cezire haber kanalı kapatılacak.

–              Türkiye’nin Katar’daki askeri üssü kapatılacak ve Türkiye’yle askeri ortaklık sonlandırılacak.

–              Katar, radikal grupları desteklemeyecek.

–              İran ile ilişkiler azaltılacak.

–              Katar, tazminat ödeyecek.

–              Katar ülkelerin ‘terörizm’ iddiasıyla iadesini istediği kişileri teslim edecek.

–              Katar Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır vatandaşı olanları kendi vatandaşlığına kabul etmeyecek, kendi topraklarında bulunan bu dört ülkenin vatandaşlarını ise sınırdışı edecek (Katar’ın ülkelerin işlerine karışamaması için).

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman es-Sani, Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn’in ablukanın kaldırılması karşılığında ilettiği talepler listesini ‘mantıklı olmadığı’ gerekçesi ile reddettiklerini açıklamıştı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, iletilen taleplerin Katar tarafından ‘dikkatli bir şekilde’ incelenmeye başlandığını açıklamıştı. Tillerson bazı taleplerin yerine getirilmesinin ise zor olacağını söylemiş ancak krizin çözümü konusunda diyalog için bir temel oluşturabileceğini ifade etmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
3’ü çocuk 5 kişiye mezar olmuştu: Elektrikçi tutuklandı
Sonraki Haber
Times: Türkiye'nin Katar'a desteği, NATO'yu aptalca bir kavgaya sürükleyebilir