Ana SayfaGüncelKrizin merkezindeki Katar’la imzalanan askeri anlaşmalar Meclis’te ‘jet hızıyla’ kabul edildi

Krizin merkezindeki Katar’la imzalanan askeri anlaşmalar Meclis’te ‘jet hızıyla’ kabul edildi

HABER MERKEZİ – Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Yemen, Libya, Maldivler, Mauritius, Moritanya ve Ürdün’ün Katar ile ilişkilerini kestiği süreçte, Meclis’te Katar ile imzalanan anlaşmalar kabul edildi. Kabul edilenlerin başında ise askeri bir takım anlaşmalar geliyor.

Suudi Arabistan’ın da aralarında olduğu 10 ülkenin Katar’la “terörü desteklediği” gerekçesiyle tüm diplomatik ilişkileri kesmesinin yankılarının sürdüğü dönemde Türkiye ve Katar arasında imzalanan anlaşmalar TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Zeytinliklerin ‘idam fermanı’ olarak da adlandırılan ‘Üretim Reformu Paketi’nin görüşmelerine ara verilerek Meclis Genel Kurulu gündemine getirilen anlaşmalar arasında TSK birliklerinin Katar’da üs kurmasını öngören bir anlaşma da bulunuyor.

Askeri anlaşmalar

Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Katar Topraklarında Türk Kuvvetlerinin Konuşlandırılmasına İlişkin Uygulama Anlaşması ile Anlaşmanın Tadili Hakkında Protokolün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’na göre Türkiye’den Katar’a gidecek birlikler Katar askeri birlikleri ile birlikte askeri tatbikatlar düzenleyebilecek, ‘mutabık kalınacak terörizmle mücadele ve uluslararası barışı destekleme harekatlarına katkı’ sağlayabilecek.

Genel Kurul’a sevkedilen ve kabul edilen bir diğer anlaşma olan ‘Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Katar Devleti Hükümeti Arasında Jandarma Eğitim ve Öğretimine İlişkin İşbirliği Protokolünün Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı’na göre ise TSK unsurları ile Katar askeri birlikleri karşılıklı olarak eğitim verebilecek.

Kürkçü: Amaç Katar’la menfaatleri hukuki bağlarla teminat altına almak

Katar ile imzalanan anlaşmaların TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesinin kararlaştırılması üzerine Gazete Karınca’ya değerlendirmede bulunan HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü durumu şu sözlerle değerlendirmişti:

Bugün Meclis Genel Kurulu’na Katar ile yapılan anlaşmalar gelecek örneğin. Kriz patlar patlamaz Katar’la anlaşmaların gündeme gelmesi, bütün Körfez ülkeleri ile tam boy çatışmaya girmeden Katar’la menfaatleri hukuki bağlarla teminat altına alma gayreti ile ilgili aslında.

  KÖRFEZ'de KRİZ | Kürkçü değerlendirdi: AKP endişeli, Erdoğan'ın kuşkuları var