Ana SayfaManşetLice’de zırhlı araç çarpmadan önce otomobildekilere GBT kontrolü yapılmış

Lice’de zırhlı araç çarpmadan önce otomobildekilere GBT kontrolü yapılmış

HABER MERKEZİ – Lice’de zırhlı polis aracının sivil yurttaşların bulunduğu araca çarpması sonucu, araçta bulunan 5 kişi hayatını kaybetmişti. Hayatını kaybeden yurttaşların Sur eski Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş’ın akrabaları olduğu öğrenildi. Gazete Karınca’ya konuşan Demirbaş, sivil aracın olayın yaşanmasından önce GBT kontrolüne girdiğinin kendilerine aktarıldığını belirtti.

Lice’de önceki gün zırhlı polis aracının sivil araca çarpması sonucu hayatını kaybeden yakınlarının taziyesinden döndükleri sırada, bir başka zırhlı aracın içinde bulundukları araca çarpması ile hayatını kaybeden 5 sivil yurttaş için Diyarbakır’da taziye kuruldu.

Hayatını kaybeden yurttaşların akrabası olan ve taziyeleri kabul eden Sur Eski Belediye Başkanı Abullah Demirbaş, yaşanan olayın kaza olup olmadığına dair şüphelerinin bulunduğunu belirtti.

“Kaza olup olmadığı ile ilgili şüphemiz var”

Polis aracının çarpmasından önce yakınlarının bulunduğu aracın GBT kontrolü için polisler tarafından durdurulduğu bilgisinin görgü tanıkları tarafından kendilerine aktartıldığını belirten Demirbaş, benzer olaylar yaşanmaması için sorumluların hukuk önünde cezalandırılması gerektiğini belirtti.

Bir gün ara ile iki olayın yaşanması üzerine ailecek ‘İnsanları katletmenin yolu kaza mıdır?’ düşüncesini taşıdıklarını belirten Demirbaş sözlerini şöyle sürdürdü:

Yaşanan olayın kaza olup olmadığı ile ilgili ciddi bir şüphemiz var. Olayın nasıl geliştiği hakkında henüz tam anlamı ile bilgi sahibi değiliz, ama görgü tanıklarının söyledikleri şüphelerimizi arttıracak şeyler barındırıyor. Bizlere aktarılana göre, olayın gelişiminden önce yakınlarımızın bulunduğu araç durdurularak GBT kontrolü yapılmış. Araç GBT kontrolünden çıktıktan bir süre sonra da olay meydana gelmiş.

Aynı bölgede zırhlı araçların karıştığı birkaç olay daha yaşandı ki biz bunun tesadüf olduğuna inanmıyoruz. Ailecek, ‘İnsanları katletmenin yolu kaza mıdır?’ düşüncesini taşımaya başladık. Tam da bu nedenle yaşanan bu olayla ilgili sorumluların bir an evvel bulunmasını ve yaşanacak olayların önüne geçilmesini istiyoruz. Çünkü olayın yaşandığı ilçede bir gün önce de panzerin minibüse çarpması sonucu hayatını kaybedenler de bizlerin yakınlarıydı ve yine dün yaşanan olayda kaybettiklerimiz de taziyelerinden dönüyorlardı.

Bizler hukuki tüm girişimlerde bulunacağız ve sorumluların bulunarak olayın aydınlatılmasını istiyoruz. Esas amacımız sadece bu olayın aydınlatılması değildir, bundan sonra bu tarz olayların yaşanmasının önüne geçilmesidir. Konu ile ilgili şu ana kadar yetkililerden herhangi bir cevap almadık, ancak bir an evvel sorumluların cezalandırılmasını istiyoruz.

“Kaza değil katliam”

Bugün Lice’de yaşananlarla ilgili Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından yapılan açıklamada da “Zırhlı araçlardan kaynaklı ölümler kaza değil katliamdır”  denildi.

Konuyla ilgili konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir “Bu durum güvenlikçi politikaların sonucudur. Burada keyfi uygulamalar söz konusu. Adına kaza denilen güvenlikçi politikalardan kaynaklı katliam olarak ifade etmek gerekiyor” dedi.

Taşdemir “Bir an önce, artan bu ölümlere özellikle sivil toplum örgütlerinin ve alanında uzman kişilerin inceleme yapması gerekiyor. Yoksa buna yönelik bir tutum alınmazsa bu tablonun maalesef fazlalaşacağına dair kaygılarımız var” diye konuştu.

Meclis Araştırması istendi

Öte yandan HDP Milletvekili Feleknas Uca da konuyla ilgili Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Son bir yılda Kürt nüfusunun yoğun olduğu illerde zırhlı araçların çarpması veya bu araçların sebep olduğu kazaların araştırılmasını isteyen Uca, “yaşanan can kayıpları ve yaralanmalara dair hakikatin ortaya çıkarılması, bunlara sebebiyet veren kişi veya kurumların tespit edilmesi, can kayıpları ve yaralanmalara ilişkin adil bir yargılanma sürecinin başlaması ve can kayıplarının yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması” amacıyla Meclis Araştırması talep etti.

10 ayda 14 kişi hayatını kaybetti

2016 yılının Eylül ayından bu yana yani sadece 10 ay içerisinde 14 kişi zırhlı ya da bölgedeki polis veya askerlere ait araçların çarpması ya da ezmesi sonucu yaşamını yitirdi.

Son olarak 14 Haziran’da Lice’de sokakta yürüyen 70 yaşındaki Pakize Hazar isimli yaşlı kadın, her iki yakasında polis lojmanları, İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Hükümet Konağı binaları bulunduğu için bir yılı aşkın süredir araç trafiğine kapalı olan cadde üzerinde zırhlı aracın kendisini ezmesi sonucu yaşamını yitirdi.

Bundan birkaç gün sonra ise yine Lice’de özel harekat polislerini taşıyan midibüsün yolcu minibüsüne çarpması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti.

Burada yaşamını yitirenlerin cenazesine gitmek isteyen 5 kişi ise dün yani 20 Haziran’da polise ait zırhlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdi.


Gazete Karınca