Ana SayfaGüncelMahkemeye göre Demirtaş’a hakaret ‘ifade özgürlüğü’

Mahkemeye göre Demirtaş’a hakaret ‘ifade özgürlüğü’

HABER MERKEZİ – Antep’te İstinaf Mahkemesi, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a, ‘bu vekil kıllığına girmiş namussuzlar’ diyerek küfür ve hakaret içeren ifadeler söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başdanışmanı Oktay Saral hakkında verilen 9 bin lira manevi tazminat cezasını kaldırdı. Mahkeme, bu sözlerin ‘düşünce ve ifade özgürlüğü’ kapsamında olduğunu savundu.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başdanışmanı ve AKP eski Milletvekili Oktay Saral, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ‘ın Almanya’ya yaptığı bir ziyarette Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir ile çektirdiği fotoğrafı, küfür ve hakaret içeren bir notla paylaştı.

Saral, Demirtaş’a ithafen, “İllerimizde bu kadar can giderken ve içi kan anlayan aileler varken, bu vekil kıllığına girmiş namussuzları, Meclis’te saklamak ne ola ki” ifadesini kullandı.

Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, Saral’ın 19 Ağustos 2016 tarihinde Twitter hesabından yaptığı paylaşımının müvekkilinin kişilik haklarına saldırıda bulunduğunu gerekçe göstererek Saral hakkında manevi tazminat davası açtı.

Diyarbakır 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, davayı kabul etti ve 26 Ekim 2016 tarihinde kararını açıkladı.

Mahkeme, Saral’ı 9 bin lira manevi tazminat ödemeye mahkûm etti. Ayrıca mahkeme tazminatın 19 Ağustos 2016 tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte Oktay Saral’dan alınarak, Demirtaş’a verilmesine hükmetti.

Kararın ardından Demirtaş’ın avukatı tazminatın az olduğunu, Saral’ın avukatı ise fazla olduğunu gerekçe göstererek yerel mahkemenin kararı için istinaf talebinde bulundu.

Saral, istinafa gönderdiği itiraz dilekçesinde suçun yasal unsurlarının oluşmadığını öne sürdü.

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi, itirazları değerlendirerek oy birliği ile aldığı kararda Demirtaş’ın avukatının istinaf talebinin reddine, Saral’ın avukatının talebinin ise kabulüne karar verdi.

Mahkeme, “İllerimizde bu kadar can giderken ve içi kan anlayan aileler varken, bu vekil kıllığına girmiş namussuzları, Meclis’te saklamak ne ola ki” şeklindeki paylaşımın sadece “rahatsız edici” olduğunu ifade etti.

‘Düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında’

Mahkeme bu paylaşımda yer alan ifadeleri, ‘düşünce ve ifade özgürlüğü’ kapsamında olduğunu söyledi.

Bunun da Birleşmiş Milletler (BM) Kişisel ve Siyasi Haklar, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Sözleşmesine (AİHS) ve Anayasa’da güvence altına alındığını savundu.

Saral’ın yaptığı paylaşımla Demirtaş’ın başkanı olduğu ve ülkeyi yönetmeye talip bir siyasi partinin ülkede gerçekleşen “terör eylemlerine karşı takındığı tavrın” eleştirildiğini savunan mahkeme, “Bu durumun sosyal medya yolu ile düşünceyi açıklama ve eleştiri hakkı kapsamında kaldığı, hukuka aykırı olmadığı, yazıların sert eleştiri düzeyinde kaldığı, davacının siyasi kişilik olması da dikkate alındığında sert eleştirilere katlanması gerektiği anlaşıldığı” ileri sürüldü.

Mahkeme, yerel mahkemenin Saral’ın 9 bin lira tazminat ödemesine ilişkin kararının kaldırılmasına hükmederek Demirtaş’ın açtığı manevi tazminat davasının da reddine karar verdi.

Buna ek olarak yargılama giderlerinin de Demirtaş’ın üzerine bırakılmasına karar veren mahkeme, Saral’ın yatırdığı 85.70 liralık başvuru harcının da Demirtaş’tan tahsil edilmesine karar verdi.

Mahkeme, Saral’ın paylaştığı “Bellevue Sarayı’nın kripto sığıntısı, boynunda tasması, Alman Yosması; Ey soysuz kahpe! Hesap göreceğiz artık sizinle” şeklindeki sözlerin muhatabının kim olduğunun belli olmadığını, zarar ile eylem arasında bir bağ bulunmadığını ve manevi tazminat şartlarının oluşmadığını savundu.

“Konu Demirtaş olunca hukuk garabetleri ortaya çıkıyor”

Mahkemenin kararını değerlendiren Demirtaş’ın avukatı Mahsuni Karaman, “Yargı, hiçbir dönem bu kadar siyasallaşmamıştı. Mağdurun, hakarete uğrayanın Demirtaş, failin ise siyasal iktidara mensup biri olması halinde yargının nasıl bir aklama uğraşına girdiğinin açıkça gösteren bir karar bu” dedi.

Siyasilerin birbirine ‘namussuz, yosma, boynunda tasma’ şeklinde hitap edebileceğini ve bunun siyasi eleştiri olarak kabulü gerektiğini söyleyen bir karar. Bu toplumda herhangi biri, bizzat kararı verenler de dâhil hiç kimse kendisine böyle hitap edilebileceğini kabullenemez. Ancak Demirtaş ve siyasi rakipleri söz konusu olunca maalesef böylesi hukuk garabetleri ortaya çıkıyor. Bu karara karşı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunacağız. Ve AYM’nin vereceği karara göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gideceğiz.

Mahkeme’nin “ifade özgürlüğü” saydığı paylaşımı AKP’li Oktay Saral sosyal paylaşım hesabından silmişti.


Kaynak: dihaber