Ana SayfaDünyaManu Chao: Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya özgürlük

Manu Chao: Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya özgürlük

HABER MERKEZİ – Nuriye Gülmen ve Semih Özakça açlık grevlerinin 93’üncü gününde. İki eğitimcinin eylemine dikkat çeken müzisyen Manu Chao, “Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya ÖZGÜRLÜK” başlığıyla bir mesaj paylaştı. Chao, mesajında Gülmen ve Özakça’nın açlık grevine cezaevinde devam ettiği hatırlattı.


Haber: EZGİ GÜLHASAN ÖZHAN ÜNAL


Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikleri işlerine dönmek için başlattıkları açlık grevinin 76’ıncı gününde tutuklanan akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın eylemi 93’üncü günde devam ediyor.

Açlık grevindeki eğitimcilerin eylemlerinde kritik aşamaya geldiği günlerde İspanyol asıllı Fransız müzisyen Manu Chao’dan bir açıklama geldi.

“Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’ya ÖZGÜRLÜK” başlığıyla yayınlanan açıklama İngilizce ve Fransızca yapıldı.

Manu Chao’nun hem resmi internet sitesinden hem de resmi Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Gülmen ve Özakça’nın açlık grevine tutuklu bulundukları cezaevinde devam ettikleri hatırlatıldı.

Chao’nun açıklamasının tamamı şöyle:

Akademisyen Nuriye Gülmen ve ilkokul öğretmeni Semih Özakça, 23 Mayıs’ta, açlık grevlerinin 76. gününde tutuklanarak Ankara’daki Sincan Cezaevi’ne götürüldü.

Nuriye ve Semih, Türkiye hükümetinin geçtiğimiz aylarda işinden ettiği binlerce memurdan yalnızca ikisi. Yaptıkları eylemle kendilerinin ve binlerce meslektaşlarının işlerine iade edilmesini talep ettiler.

Gülmen ve Özakça, işten çıkarılmalarını protesto etmek için başlattıkları uzun süreli açlık grevine devam ediyor. Sağlıkları açısından açlık grevini iradeleri dışında bırakılmaya zorlanmaları da dahil çeşitli korkular var.

Kürt nüfusa savaş açan hükümet, artık özgür basına karşı da ataklar gerçekleştirmeye başladı. Gazeteciler tutuklandı, sendikal özgürlükler istismar edildi, sendika üyeleri tutuklandı. Bu insanlara ‘bahsi edilmeyen’ bir polis şiddeti uygulandı. Erdoğan’ın diktatörlük rejimi, özgürlük ve insan haklarına aykırı davranıyor.

Manu Chao kimdir?

José-Manuel Thomas Arthur Chao (Manu Chao), 1960’ların başında göçmen bir ailenin çocuğu olarak Paris’te dünyaya geldi.

Punk, Salsa, Reggae, Ska, Rai ve Fransız akımlarında eserler veren sanatçı, çocukluğunu birçok sanatçı ve entellektüel arasında geçirdi.

Müziğinde göç, aşk, ve gettolarda yaşam gibi konuları işleyen Manu Chao, Avrupa’da büyük başarı yakayan grubu Mano Negro’yu 1987 yılında kurdu. 1995’te ise yoluna tek başına devam etme kararı alan Fransız müzisyen, şu ana kadar 7 solo albüm yayınladı.

Fransızca, İspanyolca, Portekizce, Arapça ve İngilizce şarkılar söyleyen Manu Chao, Latin Amerika’da ve Avrupa’da yakaladığı başarıyı ‘Me Gustas Tu’ ve ‘Clandestino’ gibi unutulmaz şarkılarıyla tüm dünyaya taşıdı.

Şarkılarında sık sık göçmenler üzerine, ayrımcılığa karşı ve uluslararası dayanışmayı destekleyen eleştirel sözler barındırır. Sol ve küreselleşme karşıtı çevrelerce yoğun ilgi görmektedir.

Chao, Fransa’nın Bayonne kentindeki konserinde “Sulukule Susmayacak” yazılı tişört giyerek kentsel yenileme projesiyle evleri yıkılan Romanlara da destek olmuştu.