Ana SayfaÇeviriNedeni ‘küresel ısınma’: Antarktika’da İstanbul büyüklüğünde buz dağı kopmanın eşiğinde

Nedeni ‘küresel ısınma’: Antarktika’da İstanbul büyüklüğünde buz dağı kopmanın eşiğinde

HABER MERKEZİ – İstanbul büyüklüğünde bir buzdağı, Antarktika’nın en büyük buz levhalarından birinden kopmanın eşiğine geldi. Bilim insanları, Titanik’i batırandan 300.000 kat daha büyük olan buzdağının kopuşuna küresel ısınmanın sebep olduğunu açıkladı. 

Çeviri: EZGİ GÜL


Yaklaşık İstanbul büyüklüğünde bir buz dağı, Antarktika’nın en büyük buz levhalarından biri olan Larsen C Buz Levhası’ndan kopmak üzere.

Reuters’in haberine göre, geçtiğimiz hafta aniden levhanın yüzeyinde 13.000 kilometrelik bir çatlak oluşmuştu. Çatlak yalnızca bir haftada 17.000 kilometre daha genişledi.

‘Kopma birkaç gün içerisinde gerçekleşecek’

Avrupalı bir araştırma grubundan bilim insanları, geçtiğimiz ay Antarktika’nın dördüncü büyük buz levhası olan Larsen C Levhası’nda aniden oluşan 13.000 kilometrelik bir çatlak keşfetmişti.

Çarşamba günü havadan yapılan gözlemlerde, çatlağın levhanın sonuna, açık okyanusa doğru 17.000 kilometre daha genişlediği ve gözlemlendi.

Yetkililerin yaptığı açıklamalara göre bu çatlak dolayısıyla kopacak olan 5.000 kilometrekarelik buz kütlesi, Titanik’i batıran buzdağının 300.000 katından daha büyük.

Kütle koptuğunda Larsen C Levhası kütlesinin yüzde onunu kaybederek şu ana kadar kaydedilmiş en küçük kütlesine gerileyecek.

Yetkililerden Dan McGrath, Antarktika’dan yaptığı açıklamada ‘Kopma birkaç gün, en fazla hafta içinde gerçekleşecek’ diyor.

‘Küresel ısınmanın dünya genelinde oluşturabileceği riskin boyutu tespit edilemiyor’

Bilim insanları buzdağının koptuğu bölgede uzun süredir devam eden ‘batan buzdağı trendi’ni küresel ısınmaya bağlıyor.

Yetkililer bu kadar büyük bir parçanın kopuşunun Larsen C Levhası’nın tamamen çökmesi için ‘göz ardı edilemeyecek’ bir risk oluşturduğu görüşünde.

Dünya genelinde oluşturabileceği risk ise tam olarak tespit edilemiyor.

McGrath, ‘Eğer Larsen C çökerse, küresel su seviyelerinde çok kayda değer bir değişiklik olmayacak. Fakat yine de çok dramatik bir tablo. Buzdağının altında daha da büyük dertler var’ diyor.