Ana SayfaGüncelNobel’in müjdecisi ‘Barış Ödülü’ feminist yazar Margaret Atwood’a

Nobel’in müjdecisi ‘Barış Ödülü’ feminist yazar Margaret Atwood’a

HABER MERKEZİ – Alman Yayıncılar Birliği Barış Ödülü’ne bu sene feminist yazar Margaret Atwood layık görüldü. Birlik tarafından yapılan açıklamada ödülün Atwood’a, “Siyasi duyarlılığının yanı sıra tehlikeli, henüz açığa çıkmamış gelişmeler ve akımlara ilişkin dikkati” sebebiyle verildiği ifade edildi.

Alman yayınevleri ve kitapçılarının çatı kuruluşu Alman Kitap Basım ve Yayıncıları Derneği Borsa Birliği tarafından her yıl verilen Barış Ödülü’nün sahibi bu yıl Kanadalı yazar Margaret Atwood oldu.

Birlik tarafından yapılan yazılı açıklamada Atwood’un “siyasi duyarlılığının yanı sıra tehlikeli, henüz açığa çıkmamış gelişmeler ve akımlara ilişkin dikkati” nedeniyle bu ödüle layık görüldüğü ifade edildi.

Atwood’un çağımızın en önemli yazarlarından biri olarak gösterildiği açıklamada “Dünyayı büyük bir dikkatle inceleyen ve insana dair bilgiye sahip olan Margaret Atwood’un duruşu ‘insanlık, adalet ve hoşgörü’ ile şekilleniyor” ifadesine yer verildi.

Açıklamada ayrıca Atwood’un ütopik ve distopik eserlerinde insani çelişkileri gözlemlediği ve normal sayılan birinin nasıl insanlık dışı bir hale gelebildiğini gösterdiği kaydedildi.

Alman Yayıncılar Birliği’nin ödülü, Nobel Edebiyat Ödülü’nün de habercisi olarak görülüyor.

Öte yandan Alman Yayıncılar Birliği’nin 25 bin euro tutarındaki Barış Ödülü, 15 Ekim’de Frankfurt Kitap Fuarı kapsamında düzenlenen bir törenle Margaret Atwood’a takdim edilecek.

Aslı Erdoğan’a mektup, Gülmen ve Özakça’ya destek

Margaret Atwood, Uluslararası PEN Yazarlar Birliği bünyesinde Salman Rüşdi ile birlikte mayıs ayında başlattığı kampanya ile ülkesini terk etmek zorunda kalan yazarların durumuna dikkat çekmeyi amaçlıyor.

Atwood, 5 Kasım Tutuklu Yazarlar Günü dolayısıyla geçen yıl cezaevinde bulunan yazar Aslı Erdoğan’a yalnız olmadığı mesajını veren bir mektup göndermişti.

Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edildikleri işlerine geri dönebilmek için 98 gündür açlık grevi eylemi yapan akademisyen Nuriye Gülmen öğretmen Semih Özakça için de destek mesajı yayınlamıştı.

  84 gündür açlık grevindeler: Gülmen ve Özakça’ya Margaret Atwood’dan destek mesajı

Alman Yayıncılar Birliği Barış Ödülü

1950’den beri Almanya içinden ve dışından yazar, felsefeci ve bilim insanlarına verilen Barış Ödülü’nü alanlar arasında Türkiyeli yazarlar Yaşar Kemal ve Orhan Pamuk da bulunuyor.

Ayrıca ödüle layık görülen yazarlar arasında Hermann Hesse, Jürgen Habermas, Astrid Lindgren, Amos Oz, Mario Vargas Llosa, Mehudi Menuhin, Max Frisch gibi isimler de var.

Margaret Atwood

18 Кasım 1939 doğumlu, Кanadalı feminist yazar, şair, eleştirmen.

Yazmaya altı yaşında başladı, 16 yaşında yazar olmak istediğine karar verdi. 1957’de Toɾonto Üniveɾsite’ne bağlı olan Victoɾia Üniveɾsitesi’ne başladı. 1961’de onuɾ deɾecesiyle Sanat Bölümünden ve ikinci bɾanş olaɾak Psikoloji ve Fɾansızca bölümleɾinden mezun oldu.

1961’in sonlaɾında özel basımı yaρılan Double Peɾsephone adlı şiiɾ kitabına veɾilen E.J Pɾatt Madalyası’nı kazandıktan hemen sonɾa Woodɾow Wilson buɾsuyla Haɾvaɾd’s Redcliffe College’ta öğɾenimine devam etti.

Bɾitish Columbia Üniveɾsitesi (1965), Siɾ Geoɾge Williams Üniveɾsitesi Montɾeal (1967-68), Albeɾta Üniveɾsitesi (1969-79), Yoɾk Üniveɾsitesi Toɾonto (1971-72) ve New Yoɾk Üniveɾsitesi’nde ders verdi.

Kör Suikastçi (The Blind Assassin) romanıyla 2000 Booker Ödülü’nü kazandı. Arthur C. Clarke ve Prince of Asturias Edebiyat ödüllerini kazandı.

Distopya romanı The Handmaid’s Tale, televizyon dizisine uyarlandı.

Previous post
Grenfell Tower yangını: En az 6 kişi yaşamını yitirdi
Next post
'Daha çok renk, daha çok onur': Gökkuşağı bayrağına iki renk daha eklendi