Ana SayfaDünyaOregon’da kimliklere ‘renk’ geliyor: Kadın ya da erkek değil ‘X’

Oregon’da kimliklere ‘renk’ geliyor: Kadın ya da erkek değil ‘X’

HABER MERKEZİ – ABD’nin Oregon eyaleti, kendisini kadın ya da erkek tanımlamak istemeyenler için kimliklere üçüncü bir ‘X’ seçeneği koyuyor. ‘Belirtilmemiş’ anlamına gelen X, Temmuz ayından itibaren kimliklerde yer alacak.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Oregon eyaleti, kadınlar için kullanılan ‘W’ ve erkekler için kullanılan ‘M’ harflerinden sonra, kendisini kadın ya da erkek olarak tanımlamak istemeyenler için kimliklerde kullanabilecekleri üçüncü bir seçenek sunuyor.

Temmuz ayında kimliklerde ve ehliyetlerde yer almaya başlayacak olan ‘diğer’ seçenek ‘X’ harfi, ‘belirtilmemiş’ anlamına geliyor.

Aktivistler, uygulamanın “İnsanların kendilerini toplumsal cinsiyet normlarına bağlı kalmadan özgürce ifade edebilmeleri yolunda büyük bir adım olduğunu” ifade ediyor.

Oregon İnsan Hakları Derneği Başkanı Nancy Haque, “Cinsiyet sadece bir görüntü ve insanlar kendilerini kadın ya da erkek olarak tanımlamıyor. Hayatlarımız zaten çok cinsiyet temelli, bu yüzden ehliyetlerden ve diğer kimliklerden kadın erkek ibarelerinin kaldırılması büyük önem taşıyor. Bariyerleri kaldırmak, daha sağlıklı ve daha üretken bireyler olmamıza katkı sağlayacaktır” diyor.

Ne olmuştu?

Geçtiğimiz yaz Jamie Shupe, kimliğindeki ibareyi kadından ‘non-binary’ye (ikili olmayan) geçirmek üzere dava açmış ve kazanmıştı.

Bu karar, Oregon’un kimliklere üçüncü bir seçenek koyması yönünde emsal oldu ve eyalet yönetimi Shupe gibi kendisini kadın ya da erkek olarak tanımlamak istemeyen insanlar için bir çözüm geliştirmeye karar verdi.


Karınca Dış Haberler