Ana SayfaGüncelPozantı’yı hatırlatan HDP, Diyarbakır Cezaevi’ndeki istismar ve şiddeti Bozdağ’a sordu

Pozantı’yı hatırlatan HDP, Diyarbakır Cezaevi’ndeki istismar ve şiddeti Bozdağ’a sordu

HABER MERKEZİ – Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevinde koğuş mümessillerinin çocuklara yönelik cinsel istismar ve şiddetini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a soran HDP Milletvekili Feleknas Uca, işkence ve cinsel istismar olaylarının yaşandığı Pozantı Çocuk Cezaevi’ndeki yargı sürecinin akıbetini hatırlattı. Uca, “İstismar ve kötü muameleye ilişkin, yargı sürecinin Pozantı gibi sonuçlanmaması için Bakanlığınız ne gibi tedbirler almıştır?” diye sordu.

Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevinde, yaşları 15 ile 17 arasında değişen 20’ye yakın tutuklu ve hükümlü çocuğun cinsel istismara maruz kaldıkları iddiası Meclis’in gündemine taşındı.

Konuyu bir önerge ile Meclis’in gündemine getiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, cezaevi idaresi tarafından mümessil (temsilci) olarak belirlenen B.Ç. ve yardımcısı B.G.’nin koğuştaki çocukları, sürekli dövüp darp ettikleri ve tehdit ederek cinsel istismarda bulundukları iddiasını hatırlattı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olayla ilgili ancak 5 ay sonra soruşturma başlattığını belirten HDP’li vekil, istismara maruz kalan çocukların cezaevi idaresine yazdıkları şikâyet dilekçelerinin kaybolduğu ve dilekçelerin soruşturma dosyasında yer almadığını söyledi.

Konuyla ilgili Diyarbakır Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen 3 sayfalık iddianamede cezaevi idaresinin ihmali olup olmadığına hiçbir şekilde değinilmediğini ifade eden Uca, şunları kaydetti:

Söz konusu olay, Türkiye kamuoyunun belleğini derinden yaralayan, Pozantı Çocuk Cezaevi’ne konulan Kürt çocuklarına yapılan cinsel istismarı akıllara getirmiştir. Pozantı’da istismara maruz kalan çocuklar müebbet istemiyle yargılanırken, tecavüzcülerin hakkında açılan davada, 26 Aralık 2016 yılında takipsizlik kararı verilmişti. Diyarbakır Cezaevinde yaşanan bu yeni skandal ile bir kez daha dehşete düşen Türkiye kamuoyu, yargı sürecini kaygı ile izlemektedir.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a bazı sorular yönelten HDP’li Uca, şunlara yanıt istedi:

  • Ekim 2013 tarihinde Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevinde hükümlü ve tutuklu çocukların dövülüp darp edildikleri ve tehdit edilerek cinsel istismara maruz kaldıkları iddiaları doğru mudur?
  • 2013 yılında Diyarbakır Cezaevinde kötü muamele ve cinsel istismara maruz kalan hükümlü ve tutuklu çocuk sayısı kaçtır? Bu çocukların yaşadıkları travmayı atlatması amacıyla dönemin Adalet Bakanlığı ya da bakanlığınız tarafından ne gibi tedbirler alınmıştır?
  • Söz konusu iddialar doğru ise hükümlü çocuklar kimler tarafından darp edilip cinsel istismara maruz bırakılmıştır? Bu kişilerin cezaevi idaresi tarafından mümessil (temsilci) olarak belirlenen 1996 doğumlu B.Ç. ve yardımcısı  1997 doğumlu B.G. olduğu iddiaları doğru mudur?
  • Diyarbakır cezaevinin, tutuklu ve hükümlü çocukların kaldığı 12 numaralı koğuşa B.G. ve B.Ç.’yi mümessil olarak atayan kişi veya kişiler kimlerdir? Hangi kriterler gözetilerek söz konusu kişiler mümessil olarak atanmıştır?
  • Söz konusu olaya ilişkin Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, hangi tarihte soruşturma başlatmıştır? Savcılık olaya ilişkin kimlerin ifadesine başvurmuştur?
  • Yine çocukları darp eden ve çocuklara cinsel istismarda bulunan koğuş  mümessili B.G’nin ifadesinin savcılık tarafından alınmadığı iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddia doğru ise B.G.’nin ifadesi neden alınmamıştır?
  • Ekim 2013 yılında Diyarbakır Cezaevi idaresinde görevli kişiler hakkında, söz konusu istismar ve kötü muamele ile ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise soruşturma hangi aşamadadır? Başlatılmamışsa bunun yasal gerekçesi nedir?
  • B.G ve BÇ’nin istismarına uğrayan çocukların cezaevi idaresine yazdıkları şikâyet dilekçelerinin soruşturma dosyasında yer almadığı iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddia doğru ise bunun gerekçesi nedir?
  • Söz konusu istismar ve kötü muameleye ilişkin, yargı sürecinin Pozantı gibi sonuçlanmaması için Bakanlığınız ne gibi tedbirler almıştır?