Ana SayfaGüncelRoman çocuklara ayrımcılık: “Gerçek olmamasına rağmen ‘zihinsel engelli’ raporu veriliyor”

Roman çocuklara ayrımcılık: “Gerçek olmamasına rağmen ‘zihinsel engelli’ raporu veriliyor”

HABER MERKEZİ – Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Uluslararası Azınlık Hakları Grubu’nun hazırladığı raporda, Roman çocukların, özel eğitim ve rehberlik merkezlerine yönlendirildiği ve pek çoğuna doğru olmamasına rağmen zihinsel engelli raporu verildiği ifade edildi.

Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Uluslararası Azınlık Hakları Grubu (MRG) ortaklaşa olarak hazırladığı “Görmezlikten Gelinen Eşitsizlik: Türkiye’de Romanların Barınma ve Eğitim Hakkına Erişimi” adlı raporu yayınladı.

Cumhuriyet’ten Figen Atalay’ın haberine göre Türkiye’deki Roman nüfus ve Abdallar gibi benzer toplumsal gruplar, zaman zaman nefret söylemi ve şiddet tehdidinin hedefi oluyor; aşırı yoksulluk ve dışlanmaya kadar hayatlarının neredeyse her alanında ayrımcılığa maruz kalıyorlar.

Raporda Romanların en kötü barınma koşullarından mustarip olduğu belirtiliyor. Evsizlik birincil mesele olarak tanımlanırken, ihtiyaç duyulan konut sayısının en az 3 milyon olduğu belirtiliyor. Bu grupların çoğu yoksul, yüzde 80’i gecekondularda ve bir kısmı kentsel dönüşüm projelerinin tehdidi altında olan yoksul mahallelerde yaşıyor.

Çocuklara sahte ‘zihinsel engelli raporu’

Rapor, Roman çocukların maruz bırakıldığı haksız bir uygulamaya dikkat çekiyor.

Buna göre çocuklar, özel eğitim ve rehberlik merkezlerine yönlendiriliyor ve pek çoğuna doğru olmamasına rağmen zihinsel engelli raporu veriliyor.

Raporda Roman çocuklara dair belirtilen bilgilerden biri de çocukların, okula kayıt oranının oldukça düşük olması.

Ayarıca Roman çocukların okuduğu okullara atanan öğretmenlerin atama süresi dolmadan kurumdan ayrılmaya çalıştığı ve bu okulların “sürgün yeri”, norm kadro fazlası öğretmenlerin görev yaptığı okullar olduğu da ifade ediliyor.

Sıfır Ayrımcılık Derneği temsilcileri, sahada yaptıkları araştırmalar sırasında İstanbul, İzmir, Antep, Kilis, Antakya ve Manisa’da bu uygulamanın gerçekleştiğini gözlemlediklerini belirtiyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.