Ana SayfaDünyaRusya: Bağdadi’yi Rakka’ya yönelik hava saldırılarımızda öldürmüş olabiliriz

Rusya: Bağdadi’yi Rakka’ya yönelik hava saldırılarımızda öldürmüş olabiliriz

HABER MERKEZİ – Rusya Savunma Bakanlığı, IŞİD lideri Ebubekir El-Bağdadi’nin, 28 Mayıs’ta Rakka’ya düzenlenen hava saldırısında ‘öldürülmüş olabileceğini’ açıkladı. ABD ise Rusya’nın açıklamasının ‘doğrulanamayacağını’ söyledi.

Rus hava güçlerinin, geçen ay sonunda Rakka’nın güneyine düzenlediği bir operasyonda, IŞİD lideri Bağdadi’yi öldürmüş olabileceği ve bu bilginin doğrulanmaya çalışıldığı açıklandı.

Rusya Savunma Bakanlığı, IŞİD’in Rakka’dan çıkarılmasını tartışan örgüt liderlerinin toplandığı komuta merkezine 28 Mayıs’ta düzenlediği hava saldırısıyla ilgili açıklamasında IŞİD’in ‘askeri konseyi’nde yer alan üst düzey komutanlar ile 300 örgüt üyesini öldürdüğün duyurdu.

Bakanlık, düzenledikleri hava saldırılarında öldürülen IŞİD’liler arasında ‘Rakka Emiri’ olarak anılan Ebu el Hacı el Mısri, Rakka’nın bir bölümünü kontrol eden İbrahim el Haef el Hac ile örgütün güvenlik servisinin yöneticisi Süleyman el Şayah’ın da yer aldığını açıkladı.

Bakanlık açıklamasında ayrıca “(IŞİD lideri Ebubekir el) Bağdadi’nin bu toplantıda olduğu ve öldüğü bilgisini çeşitli kanallar üzerinden doğrulamaya çalışıyoruz” ifadelerine yer verildi.

ABD’den açıklama

Bakanlık, bu bilgiyi teyit etmeye çalıştığını vurgularken ABD’den de bir açıklama geldi.

ABD’nin öncülük ettiği uluslararası IŞİD karşıtı koalisyon tarafından yapılan açıklamada “Rusya’nın IŞİD lideri Bağdadi’yi öldürdüğü iddiasını doğrulamanın mümkün olmadığını” söyledi.

Bağdadi nerede?

IŞİD liderinin Bağdadi’nin bir süredir nerede olduğu bilinmiyordu.

Ancak Bağdadi’nin Ekim 2016’da Irak ordusu ve Şii milisler ile peşmerge güçlerinin Musul’u IŞİD’den geri almak amacıyla başlattığı operasyon öncesinde bu kentte olduğu düşünülüyordu.


Bu haberde Sputnik ve BBC Türkçe’den yararlanılmıştır.