Ana SayfaDünyaRusya’da protesto eylemleri sürüyor: Muhalif lider Navalni ve 200 kişi gözaltına alındı

Rusya’da protesto eylemleri sürüyor: Muhalif lider Navalni ve 200 kişi gözaltına alındı

HABER MERKEZİ – Rusya’da halkı yolsuzluğa karşı protesto gösterileri yapmaya çağıran muhalif lider Alexei Navalni, 12 Haziran’da eylem alanına gitmek için yola çıktığı esnada gözaltına alındı. Sonrasında eylem alanına müdahale eden polis, 200 protestocuyu da gözaltına aldı.

Rusya’da muhalif lider Alexei Navalni, halkı Rusya’daki yolsuzluğa karşı protesto eylemi yapmaya Moskova’nın merkezindeki Tverskaya Caddesi’ne çağırdı.

Navalni’nin eşinin sosyal medya sitesi Twitter’dan yaptığı açıklamaya göre; muhalif lider Moskova’daki eylem alanına gitmek üzere evinden çıktığı sırada gözaltına alındı.

12 Haziran ‘Rusya Günü’ adlı ulusal bayramda gerçekleştirilen protestolarda, Navalni’nin yanı sıra 200’ün üzerinde eylemci de gözaltına alındı.

‘Demokratik bir devlette yaşamak istiyorum’

Navalni halkı protestolara çağırırken şöyle demişti:

Değişiklik istiyorum. Modern, demokratik bir devlette yaşamayı ve vergilerimizin yollara, okullara ve hastanelere dönüşmesini istiyorum. Yatlara, saraylara ve üzüm bağlarına değil.

Savcılık ise Kremlin Sarayı yakınlarındaki Tverskaya Caddesi’nde izinsiz gösterilere müdahale edileceğini açıklamıştı.

Ne olmuştu?

Rusya’nın bir çok yerinde Mart ayında gerçekleştirilen ve binlerce kişinin katıldığı protestolarda yolsuzlukla mücadele ve Rusya Başbakanı Medvedev’e istifa çağrısı öne çıkmıştı.

Muhalif lider Navalni, destekçileri ile Moskova’nın merkezinde yer alan Tverskaya Caddesi’nde gösteride yürürken gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınmadan önce yaptığı açıklamada Navalni, ‘Ülkenin doğusundan Moskova’ya kadar bu kadar çok insan sokağa çıktığı için mutluyum’ demişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Mark Toner, Mart ayındaki gösterilerde gözaltına alınan tüm barışçıl protestocuların serbest bırakılması için çağrıda bulunmuştu.

Toner ayrıca, Navalni’nin gözaltına alınmasından ötürü Washington’ın ‘endişeli’ olduğunu ifade etmişti.