Ana SayfaDünyaRusya’da tutuklanan muhalif lider Navalni ‘başkanlık yarışı’ndan men edildi

Rusya’da tutuklanan muhalif lider Navalni ‘başkanlık yarışı’ndan men edildi

HABER MERKEZİ – ‘Protesto eylemi düzenlediği’ gerekçesiyle 30 gün hapse mahkum edilen Rusya ana muhalefet partisi lideri Alexei Navalni, başkanlık seçimlerinden men edildi. 

Rusya’da halkı yolsuzluğa karşı protesto gösterileri yapmaya çağırdığı için tutuklanan muhalif lider Alexei Navalni, başkanlık seçimlerinden men edildi.

Gelişim Partisi genel başkanı Navalni ve 200 protestocu 12 Haziran’da gözaltına alınmış ve ‘halkı galeyana getirmek ve gösteri düzenlemek’ suçundan 30 gün hapis cezasına çarptırılmıştı.

Merkez Seçim Komisyonu’ndan Cuma günü yapılan açıklamada ‘Navalni’nin ‘cezai hükmü’ dolayısıyla başkanlık seçimine katılamayacağı, seçilme hakkı olmadığı’ belirtildi.

Ne olmuştu?

Rusya’nın bir çok yerinde Mart ayında gerçekleştirilen ve binlerce kişinin katıldığı protestolarda yolsuzlukla mücadele ve Rusya Başbakanı Medvedev’e istifa çağrısı öne çıkmıştı.

Şubat ayında aleyhinde açılan davada ‘yolsuzluk’ davası nedeniyle suçlu bulunan Navalni, 5 yıl ertelemeli hapis cezasına çarptırılmıştı.

Navalni, davanın kendisini başkanlık seçimlerinden men edebilmek için oluşturulmuş bir senaryo olduğunu iddia etmişti.

Muhalif lider Navalni, destekçileri ile Moskova’nın merkezinde yer alan Tverskaya Caddesi’nde gösteriye gitmek için evinden çıktığında tutuklanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Mark Toner, Mart ayındaki gösterilerde gözaltına alınan tüm barışçıl protestocuların serbest bırakılması için çağrıda bulunmuştu.


Karınca Dış Haberler