Ana SayfaGüncelŞanar Yurdatapan: Hitlerin vatandaşlıktan çıkardıkları başbakan oldu

Şanar Yurdatapan: Hitlerin vatandaşlıktan çıkardıkları başbakan oldu

HABER MERKEZİ – Hitler Almanyası ve 12 Eylül uygulaması olan “vatandaşlıktan çıkarma” bu kez HDP milletvekilleri için devrede. 12 Eylül’de vatandaşlıktan çıkarılan söz yazarı-besteci Şanar Yurdatapan, uygulamanın parlamenterlerin milletvekillerinin düşürülmesi için bir bahane olarak kullanılacağı yorumunu yapıyor ve ekliyor: “Vatandaşlıktan çıkarılmayı çok dert etmeyin, Hitlerin vatandaşlıktan çıkardıkları daha sonra başbakan oldular”.

3 ay içinde Türkiye’ye dönmemeleri halinde ‘vatandaşlıktan çıkarılacak’ 130 kişi arasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Faysal Sarıyıldız ve Tuğba Hezer de var.

Türkiye’de daha önce Nazım Hikmet hakkında uygulanan vatandaşlıktan çıkarılma, esas olarak 12 Eylül döneminde kitlesel ve yaygın bir şekilde kullanıldı.

Aralarında Yılmaz Güney, Şanar Yurdatapan, Melike Demirağ gibi isimlerin de bulunduğu 14 bin isim vatandaşlıktan çıkarıldı.

Vatandaşlıktan çıkarma uygulaması Hitler Almanyası döneminde de yaygın bir şekilde uygulandı ve çok sayıda Alman vatandaşı yurttaşlıktan çıkarıldı.

Hitler örneği

Vatandaşlıktan çıkarma uygulamasını değerlendiren 12 Eylül döneminde bunun mağduru olan Şanar Yurdatapan, uygulamayı dihaber’e değerlendirdi.

Yurdatapan, “Bu son derece ilkel bir yöntem, çağdaş ülkeler arasında en son örnekleri Hitler Almanyası’nda görüldü. Ama daha sonra Hitlerin yurttaşlıktan attığı insanlar NATO ülkesine başbakan oldu” diyerek Polonya’da soykırım anıtı önünde diz çöküp Hitlerin uygulamalarından dolayı özür dileyen Almanya Başbakanı Willy Brandt’ı örnek gösterdi.

Yurdatapan, şöyle konuştu:

Türkiye’de maalesef 1980 döneminde uygulanan şey tekrar geriye dönüyor. Dolasıyla vatandaşlık denilen şey doğuştan gelen bir özellik. Bu doğuştan gelen vatandaşlık insanın geriye alınamaz en temel hakkıdır. Başka suçlar iddia edip onlardan dolayı insanlar cezaya çarptırılabilir ama bunların hiç birisi insanın doğal bir hakkı olan vatandaşlık hakkının elinden alınma hakkını kimseye vermez.

Ama aldırmayın ben de vatandaşlıktan alınmıştım, vatan haini ilan edilmiştim. Ne oldu pasaportumda artık Türk yazmadı, önce sığınmacı ardından Alman yurttaşı pasaportu aldım ama 40 yaşında benim Alman olmam mümkün mü? Bu ülkede doğup büyümüşüm, kültürüyle… Dolasıyla bunlar, yapanların suratına utanç olarak kalacaktır. Mağdur olan arkadaşlarımız kendilerini mağdur olarak hissetmemeliler. Onlar kendi toplumlarına aitler ve hep de öyle kalacaklar.

“Vekilliklerin düşürülmesi için bahane olarak kullanacaklar”

Milletvekillerinin vekilliklerinin de “vatandaşlıktan çıkarıldıkları için” düşebileceğini belirten Yurdatapan, “Dolayısıyla bu milletvekillerinin düşürülmesi için bir bahane olarak kullanılacaktır” dedi.

Yaşananlardan dolayı HDP’nin de sorumlu olduğunu dile getiren Yurdatapan, bu sorumluluğu da şöyle ifade etti:

HDP çok büyük bir kusur işledi. Çok çok büyük. Çünkü barajı aştı, hakkı olan milletvekilliklerini geri almış oldu. Daha önce hakkı olan vekillikler baraj nedeniyle başkalarına, en çok da AKP’ye gidiyordu. Böyle büyük bir hata işlerseniz böyle olur, vekilliğinizi alırlar!

Previous post
HDP'den kıdem tazminatı açıklaması: Mücadeleyi büyütelim
Next post
Bir yıl sonra Cizre bodrumlarının olduğu yerde bir cenaze bulundu