Ana SayfaGüncelSerbest bırakılan Buldan’dan gözaltındayken ‘Gözaltında değil’ diyen Valiliğe kınama

Serbest bırakılan Buldan’dan gözaltındayken ‘Gözaltında değil’ diyen Valiliğe kınama

HABER MERKEZİ – HDP İstanbul Milletvekili ve Meclis Başkanvekili Pervin Buldan dün gece Diyarbakır’da gözaltına alındı. Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından SEGBİS’le ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan Buldan, Diyarbakır Adliyesi önünde bir açıklama yaptı. Valiliğin ‘gözaltına alınmadı’ yönündeki açıklamasına tepki gösteren Buldan, “Bu yalan bir beyandır. Arkadaşlarım yanımdaydı, polisler tarafından gözaltına alındım ve adliyeye getirildim. Valiliği şiddetle kınıyorum” dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Pervin Buldan, dün gece, bulunduğu otelde polisler tarafından gözaltına alınındı.

Buldan’ın, Ağrı’da 2009’daki yerel seçimlerin ardından gerçekleştirilen protesto eylemlerinde ve 2011 yılında Ağrı’da 8 Mart ve Newroz’da yaptığı konuşmaların suç sayıldığı öğrenildi.

Bu nedenle ifadesi alınmak üzere Diyarbakır Adliyesi’ne getirilen Buldan burada, Ağrı TEM Şubesi’nin talebiyle Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı’na SEGBİS yolu ile ifade verdi.

SEGBİS yoluyla Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifadesi alınan Buldan daha sonra serbest bırakıldı.

‘Valilik yalan beyanda bulundu, gözaltına alındım’

Buldan’ın gözaltına alınmasının ardından Diyarbakır Valiliği, HDP’li vekilin gözaltına alınmadığını savunan yazılı bir açıklama yayınlamıştı.

Adliye önünde gazetecilere konuşan Buldan ise Valiliğin bu açıklamasına tepki gösterdi:

Diyarbakır Valisi’nin yaptığı açıklamayı şiddetle kınıyorum. Valilik benim gözaltına alınmadığımı beyan etmiş. Bu yalan bir beyandır. Arkadaşlarım yanımdaydı, polisler tarafından gözaltına alındım ve adliyeye getirildim.

‘Milletvekiliyim, dokunulmazlığım devam ediyor’

“Çok uzun bir ifade vermedim” diyen Buldan, hala milletvekili ve aynı zamanda meclis başkanvekili olduğunu belirterek, dokunulmazlığının sürdüğünü hatırlattı.

Yaptığı konuşmaların suç sayıldığını ifade eden Buldan, “Eğer 8 Mart’ta katılmak suç ise ben suçu işledim ve bu suçu işlemeye devam edeceğim” diye konuştu.

 

Bunlar suç değil, bir partinin milletvekili olarak, eylemlere, mitinglere katılmak bizim siyasi faaliyetlerimiz içerisindedir. Ben 6 milyon insanın oy verdiği HDP’nin milletvekiliyim. Aynı zamanda Meclis Başkanvekiliyim. Dolayısıyla bu suçlamaları asla kabul etmiyorum. Haksız ve hukuksuz gözaltı işlemlerini kınıyorum. Şu saatlerde gözaltına alınmam hukuksuzluktur, kınıyorum.

Buldan, daha sonra beraberindeki milletvekilleriyle adliye önünden ayrıldı.

Daha önce de gözaltın alınmıştı

Pervin Buldan daha önce 23 Aralık 2016 tarihinde İstanbul’daki evine baskın yapılarak gözaltına alınmıştı.

Aynı gün, Bakırköy Adliyesi’ndeki ifade işleminin ardından serbest bırakılmıştı.