Ana SayfaGüncelŞeyh Said ve arkadaşları anıldı: ’92 yıldır bilinmiyor, mezarları nerede?’

Şeyh Said ve arkadaşları anıldı: ’92 yıldır bilinmiyor, mezarları nerede?’

HABER MERKEZİ – Şeyh Said ve arkadaşları idam edilişlerinin 92’nci yıldönümünde Dağkapı Meydanı’nda dualarla anıldı. Şeyh Said’in torunlarından Ali Sait Fırat, dedesi ve arkadaşlarının topyekun imha ve yok etmeye rıza göstermediğini söyledi. Ayrıca Şeyh Said ve arkadaşlarının mezarlarının nerede olduğu konusu Meclis gündemine taşındı. HDP’li Uca, Başbakan Binali Yıldırım’a “Şeyh Said ve arkadaşlarının idam kararını veren İstiklal Mahkemeleri tutanaklarının erişime kapalı olmasının nedeni nedir? Mezarları nerededir?” diye sordu.

Şeyh Said ve 47 arkadaşının 29 Haziran 1925’te Diyarbakır Dağkapı Meydanı’nda idam edilişinin üzerinden 92 yıl geçti.

İdam edilişlerinin 92’nci yıldönümünde Dağkapı Meydanı’nda dualarla anılırken, Sümerpark’taki Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde gerçekleştirilen toplantıda ise Şeyh Said’in torunları konuşmalar yaptı.

Şeyh Said’in torunlarından Kasım Fırat, dedesinin, zulüm ve baskıya karşı birlik mücadelesi verdiğini belirterek “Bugün mazlum bir mücadele yürüten Kürt halkı da bu birlik mücadelesini esas almalıdır. Bugün yoğun baskı altında olan Kürtler de Şeyh Said’in birlik anlayışını kendisine örnek almalıdır” dedi.

Bir diğer torun Ali Sait Fırat ise Şeyh Said ile dava arkadaşlarının topyekun imha ve yok etmeye rıza göstermediğini ifade ederek şöyle konuştu:

1925 direnişindeki tarihi gerçeklerin açığa çıkarılmasını, katliam ve yıkımlarda rolü olan başta Türkiye devleti olmak üzere sorumluluğu olan bölgesel ve uluslararası güçlerin özür dilemesi, gasp edilmiş tüm hakların iade edilip, maddi ve manevi hakların tazmin edilmesi amacıyla hakikatlerin araştırılacağı tarafsız bir heyetin kurulmasını talep ediyoruz.

Yine Şehid Şeyh Said Efendi ve dava arkadaşlarının, Şeyh Said Meydanı’nda bulunan mezar yerlerinin ailelerine ve halkımıza teslim edilmesini talep ediyoruz. Yine günümüze kadar bir mezar taşından mahrum bırakılan Cibranlı Halit bey, Melle Saidê Kurdî, Seyit Rıza gibi tüm mazlumların mezarlarının ailelerine verilmesini talep ediyoruz. Onlara vasiyetleri olan bir mezar taşı dikerek; milli, ahlaki ve insani olan vazifemizi yerine getirmek istiyoruz.

Torunları ve haklı davasının takipçileri olan bizler; Şehid Şeyh Said Efendi’nin son sözlerini asla unutmayacağız; ‘Şu anda fani hayata veda etmek üzereyim. Halkım ve inancım için feda olduğuma pişman değilim. Yeter ki torunlarım düşmanlarıma karşı beni mahcup etmesinler.’

Hak ve adalet ölçüleri temelinde halkımızın tüm güçlerini birliğe, kendi arasındaki sorunları aşarak ittifaka ve bu temelde insanlığın diğer kavimleri ve devletleri ile eşit ve adil bir şekilde yaşayabileceğine olan inancımızı ve çağrımızı yineliyoruz.

HDP’li Uca, Başbakan’a sordu: Mezar yerleri nerede?

Öte yandan Şeyh Said ve arkadaşlarının mezarlarının nerede olduğu Başbakan Binali Yıldırım’a soruldu.

Şeyh Said İsyanı hakkında İstiklal Mahkemeleri tutanakları bütünüyle açık olmadığı için yaşanan isyana ilişkin ayrıntılar ve mezar yerleri ile ilgili bilgilerin sınırlı kaldığını belirten Uca, Şeyh Said ve arkadaşlarının mezarlarının nerede olduğunun hala bilinmediğini belirtti.

“Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin ailelerine ve sevenlerine verilmemesi hem bütün inançlara ve vicdani değerlere hem de uluslararası sözleşmelere aykırıdır” diyen HDP’li vekil, Cenevre Sözleşmesi’ni hatırlattı:

Cenevre Ek 1 Protokolünde ‘kayıp ve ölü kişiler’ kısmında söz konusu ölen kişilerin ve bu kişilerin kalıntılarına saygı gösterilmesi, bu tür kişiler için ayrılan mezarlık alanlarına saygı gösterilmesi, ölenlerin kalıntılarının ve kişisel eşyalarının yakın akrabalarının isteği üzerine iade edilmesi gerektiği belirtilmektedir.

Uca, Başbakan Yıldırım’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

  • Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerleri nerededir?
  • Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin ailelerine verilmemesinin nedeni nedir?
  • Şeyh Said ve arkadaşlarının idam kararını veren İstiklal Mahkemeleri tutanaklarının erişime kapalı olmasının nedeni nedir?
  • Şeyh Said ve arkadaşlarının mezar yerlerinin tespit edilip naaşlarının ailelerine teslim edilmesi için Hükümetinizin yürüttüğü herhangi bir çalışma var mıdır?
  • Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı kentlerde faili meçhul cinayetlere kurban giden yüzlerce kişinin mezar yerinin olmadığı düşünüldüğünde Şeyh Said İsyanından beri süregelen mezarsızlık politikalarının gerekçesi nedir?
  • Türkiye ulusal ve uluslararası birçok çevre tarafından “mezarsızlar ülkesi” olarak bilinmektedir. Buna son vermek için Hükümetinizin yürüttüğü bir çalışma mevcut mudur?