Ana SayfaGüncel‘Silopi’de ters yöne girerek bir kadına çarpan zırhlı araçtakiler hakkında soruşturma başlatıldı mı?’

‘Silopi’de ters yöne girerek bir kadına çarpan zırhlı araçtakiler hakkında soruşturma başlatıldı mı?’

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Leyla Birlik, Silopi’de zırhlı bir polis aracının ters yöne girerek çarptığı Mizgın Kızıl’ın durumunu Meclis gündemine taşıdı. Birlik, ‘Silopi’de ters yöne girerek bir kadına çarpan zırhlı araçtakiler hakkında soruşturma başlatıldı mı?’ dedi.

Şırnak’ın Silopi ilçesi Kıbrıs Caddesi’nde 24 Haziran’da ters yönde ilerleyen polise ait zırhlı araç, bayram alışverişine çıkan 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Mizgin Kızıl’a çarpmıştı.

Zırhlı araç olay yerinden kaçmış ağır yaralanan Kızıl ise çevredekiler tarafından hastaneye kaldırılmıştı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Leyla Birlik, evinde tedavisi devam eden Kızıl’ın durumunu ve son dönemlerde gittikçe artan zırhlı araçlardan kaynaklı ‘kazaları’ Meclis gündemine taşıdı.

Birlik, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde söz konusu aracı kullanan polisler hakkında herhangi bir işlem başlatılıp başlatılmadığını sordu.

Bölgede sıklıkla meydana gelen zırhlı araç ‘kazalarına’ dikkat çeken Birlik, ‘Son iki yılda Kürt illeri genelinde zırhlı araçların çarpması veya zırhlı araçların sebep olduğu trafik kazaları sonucu kaç kişi yaralanmıştır, kaç kişi hayatını kaybetmiştir?’ sorusunu da yöneltti.

‘Deliller karartılmaya mı çalışılıyor?’

Leyla Birlik

Birlik’in Soylu’nun yanıtlaması istemiyle yönelttiği sorular şöyle:

* Silopi’de 24 Haziran günü Mizgin Kızıl adlı yurttaşın yaralanmasına neden olan zırhlı aracı, olay esnasında kullanan kişi kimdir? Söz konusu olayda zırhlı aracın içinde kaç polis vardı? Polislerin kimlikleri tespit edilmiş midir?

* 22 yaşındaki Mizgin Kızıl adlı yurttaşın yaralanmasına sebep olan güvenlik güçleri hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise ne aşamadadır?

* Zırhlı aracın Mizgin Kızıl adlı yurttaşı yaralı halde yerde bırakıp olay yerinden uzaklaşmasındaki amaç nedir? Deliller karartılmaya mı çalışılmaktadır?

* Olayın yaşandığı caddede zırhlı aracın ters yönde ilerlediği iddiaları doğru mudur? Söz konusu olay ile ilgili olay yeri incelemesi yapılmış mıdır?

* Olayın yaşandığı yeri gösteren MOBESE, güvenlik kamerası ve zırhlı araç içerisinde bulunan kamerada kayıtlar mevcut mudur? Kayıtlar mevcutsa, bunlar soruşturma kapsamına dâhil edilmiş midir?

* Başına dört dikiş atılan, sağ kolu alçıya alınan ve boynuna boyunluk takılan Mizgin Kızıl’a hastane raporu verilmemesinin nedeni nedir?

* Son iki yılda Kürt illeri genelinde zırhlı araçların çarpması veya zırhlı araçların sebep olduğu trafik kazaları sonucu kaç kişi yaralanmıştır, kaç kişi hayatını kaybetmiştir?

* Son iki yılda Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerde ölüm veya yaralanmayla sonuçlanan olaylara neden olan kolluk kuvvetleri hakkında başlatılan soruşturma sayısı kaçtır? Bu soruşturmalar sonucu kaç kolluk kuvveti hakkında dava açılmıştır? Bu davalar ne şekilde sonuçlanmıştır?

* Söz konusu olay gibi yurttaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye sokan ve günlük yaşamını sekteye uğratan bu tür olaylara sebebiyet veren zırhlı araçların mahallelerde, sokaklarda ve çarşı merkezlerinde hız sınırını da aşarak devriye gezme gibi uygulamalarına son verilecek midir? Zırhlı araçların neden olduğu yaralanma/ can kayıplarının önüne geçmek için ne tür önlemler alınmaktadır?