Ana SayfaGüncelSinyal Yeni Şafak’tan: Bağımsızlığa karşı Barzani’ye ‘Dicle Kalkanı Harekâtı’ tehdidi

Sinyal Yeni Şafak’tan: Bağımsızlığa karşı Barzani’ye ‘Dicle Kalkanı Harekâtı’ tehdidi

HABER MERKEZİ – Nisan ayında, Şengal’e karşı bir hamle olarak gündeme getirilen ‘Dicle Kalkanı Harekâtı’nın Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin ‘bağımsızlık referandumu” kararına karşı Iraklı Kürtlere karşı kullanılacağı iddia ediliyor. Konuyla ilgili olarak hükümete yakın medyada yer alan haberlerde “Sözde bağımsız Kürdistan projesine kesin darbe sınırötesi operasyonla vurulacak” deniliyor.

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin siyasi parti temsilcileri, başbakan hükümet yetkilileri ve Yüksek Seçim Kurulu yetkilileri ile 7 Haziran’da yaptığı toplantının ardından bağımsızlık için referandum kararı alındığı açıklanmıştı.

Açıklamada, “25 Eylül 2017 tarihinde Kürdistan Bölgesi ve Kürdistan idaresi dışında kalan tartışmalı bölgelerde referandum yapılmasına karar verildi” denilmişti.

Bu kararın ardından ise Türkiye Irak’ta Kürtlerin ‘bağımsızlığına’ karşı olduğunu “Vahim ve sorumsuzca bir hata, ilkelerimize aykırı” sözleriyle ifade etmişti.

Uzun bir dönemdir Barzani yönetimiyle geliştirdiği ilişkileri dengede tutan AKP iktidarının ‘bağımsızlık referandumu’ karşısında aldığı tutuma iktidara yakın medyada da geniş yer veriliyor.

Öyle ki AKP’ye yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak, “Kapıyı kapatalım” başlıklı haberinde, daha önce Şengal’e karşı planlanan “Dicle Kalkanı Harekatı” projesinin referandum kararı alan Irak Kürdistan Bölgesi’ne karşı kullanılabileceğini yazdı.

Söz konusu haber, Yeni Şafak başta olmak üzere iktidara yakın pek çok basın kuruluşunda da yer alıyor.

Haberde, bağımsızlık referandumu için ‘sözde’ deniliyor ve kararın ‘bölgedeki Türkmen ve Arapları dışlayan bir kaos projesi’ olduğu öne sürülüyor ve şu ifadeler yer alıyor:

Irak Kürt yönetimi Türkiye’nin uyarılarını dinlemediği takdirde bir dizi eylemi içeren plan masada: Habur bir süreliğine kapatılacak, Kerkük petrolünün satışı sınırlanacak, bundan böyle Bağdat ‘tek ve yegane muhatap’ kabul edilecek…

Yeni Şafak’taki haberde en dikkat çekici nokta ise “Fırat Kalkanı”ndan hareketle Türkiye’nin daha önce Şengal’e yönelik planladığı “Dicle Kalkanı” isimli operasyonun, referandum kararı alan Irak Kürdistan Bölgesi’ne yöneleceği ile ilgili bölümde yer alıyor.

Haberin bu bölümünde “ABD güdümündeki sözde bağımsız Kürdistan projesine kesin darbe ise sınırötesi operasyonla vurulacak” deniliyor ve devamla şu ifadelere yer veriliyor:

PKK’nın Suriye-Irak bağlantısının kesilmesi ve Sincar’daki işgale son verilmesi için Türk Silahlı Kuvvetlerince bir süredir planlanan Dicle Kalkanı Harekâtı’nda hazırlıkların hızlandığı iddia ediliyor. Sözkonusu harekâtla birlikte hem sınırda Zaho-Duhok arasındaki kontrolsüz bölge PKK’dan temizlenecek hem Sincar terörden arındırılacak hem de Musul batısındaki Tel Afer’de tehdit altındaki Türkmenler için güvenlik kalkanı oluşturulacak. Operasyon sonrası Bağdat merkezi yönetimiyle diyalogun daha da artırılması ve Ankara’nın, diplomatik angajmanını Irak’ın toprak bütünlüğünü koruma adına yeniden dizayn etmesi bekleniyor.

Barzani’nin ayrıca PKK’ye yönelik ‘yeterince saldırgan olmamakla’ suçlandığı Yeni Şafak’taki haberde “Barzani yönetimi, son ‘bağımsızlık’ hamlesiyle Türkiye’nin sinir uçlarıyla oynuyor” deniliyor ve “karara acilen müdahale edilmesi gerektiği” ifade ediliyor.

Türkiye’nin Barzani’ye verdiği desteklere dikkat çekilen haberde şunlar kaydediliyor:

Buna karşın Kuzey Irak yönetimi, terör örgütlerine her türlü desteği veren güçlerle işbirliğinden vazgeçmedi. ABD ve başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesinden silah ve lojistik destek alan Erbil, sahip olduğu imkanları hiçbir zaman PKK’ya karşı kullanmadı.

‘Dicle Kalkanı’

‘Dicle Kalkanı’, Türkiye’nin “Fırat Kalkanı” adı ile Suriye’ye yönelik operasyonunun ardından gündeme gelmişti.

Nisan ayının ilk haftasında ‘Dicle Kalkanı’nın Şengal’e yönelik olacağı, harekâtın 16 Nisan referandumunun ardından başlatılacağı iddia ediliyordu.

Öyle ki referandum sonrasında TSK’ye ait savaş uçakları Şengal’i bombalamış ve bu bombardımanda 1 YBŞ savaşçısı ile 5 Peşmerge hayatını kaybetmişti.

TSK’nin Şengal’e yönelik bu hava saldırısının ardından 28 Nisan’da İstanbul’da Neçirvan Barzani ile AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan bir araya gelmişti.

Bu görüşmeden bir gün sonra ise Erdoğan, Şengal’e yönelik hava harekâtıyla ilgili olarak “Herkes görecek. Vakti saati geldiğinde ne yapacağımızı gayet iyi biliriz. Bir gece ansızın gelebiliriz” mesajını vermişti.

Ne olmuştu?

7 Haziran’da Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, siyasi parti temsilcileriyle yaptığı toplantının ardından 25 Eylül’de referanduma gidilmesi kararı alınmıştı.

Söz konusu toplantıda şu maddeler konusunda anlaşma sağlandığı belirtilmişti.

  • 25 Eylül 2017 tarihinde Kürdistan Bölgesi ve Kürdistan idaresi dışında kalan tartışmalı bölgelerde referandum yapılmasına karar verildi.
  • Referanduma kadar tüm siyasi taraflar, ulusal birliğin oluşturulması, parlamentonun aktifleştirilmesi ve iç sorunların çözümü konusunda anlaştı.
  • Halkın yaşam koşullarına yönelik Kürdistan vatandaşlarının ekonomisinin inşaasının yapılması, memur, işçiler, araştırmacılar ve düşük gelirli vatandaşların durumunun iyileştirilmesi.
  • Başkan Mesud Barzani başkanlığında Referandum Üst Komisyonu’nun kurulmasına karar verildi.
  • Siyasi partilerin temsilcileri, 12 Haziran’a kadar referandum öncesi ve referandum sonrası komiteleri için temsilcilerini belirleyecek.

Erbil’in Pirman ilçesinde gerçekleşen toplantıya katılan siyasi parti ve kurumlar şöyleydi:

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK), Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu), Kürdistan İslami Hareket Partisi (Bızutnewe), Kürdistan Komünist Partisi, Kürdistan Sosyalist Demokrat Partisi (KDSP), Emekçiler Partisi (Zehmetkeşan) Kürdistan İşçi ve Emekçiler Partisi, Kürdistan Kalkınma ve Reform Partisi, Erbil Türkmen Listesi, Irak Türkmen Caphesi (ITC), Türkmen Kalkınma Partisi, Kürdistan Parlamentosu Ermeni Listesi, Aşuri Demokratik Hareketi ve Aşuri ve Kildani Meclisi.