Ana SayfaÇalışma YaşamıSOKAK AKADEMİSİ | İhraç edilen akademisyen Akın’dan Kürtçe ders

SOKAK AKADEMİSİ | İhraç edilen akademisyen Akın’dan Kürtçe ders

HABER MERKEZİ – KHK ile ihraç edilen akademisyen Kamuran Akın, ‘Sokak Akademisi’nin 14’üncü dersinde mekânsal ve ekolojik tahribat içerikli dersin sunumunu Kürtçe olarak gerçekleştirdi. Sur özelinde değerlendirmelerde bulunan Akın, “Şu anda Lalabey ve Alipaşa mahallerinde yapılan aslında 2005 yılından beri süren ‘Kentsel dönüşüm’ adı altında bölgenin insansızlaştırılması” dedi.

‘Sokak Akademisi’, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde öğretim üyesiyken Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Kamuran Akın’ın verdiği dersle devam etti.

Akademinin on dördüncü dersi Ankara Kurtuluş Parkı’nda gerçekleştirildi.

İhraç edilen Akın’ın sunumuyla Kürt illerinde yaşanan mekânsal ve ekolojik tahribatı konu edinen “Wêrankirina Cih û War” başlıklı ders yoğun ilgi gördü.

Dersi ilk olarak Kürtçe anlatan akademisyen Akın, daha sonra derse Türkçe devam etti.

“Yüzyıl önce Dersim ve Ağrı katliamları ile başlayan bölgeyi insansızlaştırma projesi son 10 yılda artık kentlere de uygulanmaya başlandı” diyen Kamuran Akın, Sur özelinde değerlendirmelerde bulundu:

Şu anda Lalabey ve Alipaşa mahallerinde yapılan aslında 2005 yılından beri süren ‘Kentsel dönüşüm’ adı altında bölgenin insansızlaştırılması. Bu mahalleler neo-liberal bir anlayışla mülksüzleştirilmek isteniyor. Bu yıkımı gerçekleştirirken devlet yine şiddet kullanmaya devam ediyor. İnsanlar orada çaresiz ve bizim Sur için bir ses olmamız gerekiyor. Bu bir vicdani sorumluluktur.

Mekan kırım kavramını Bosna savaşından hatırlarız. Orada hala yıkılan kentten kalan enkazlar müze olarak durur. Yine Kobanê’nin bir tarafı da müze olarak tutuluyor. Ama Sur’a dair böyle bir şey söyleyemiyoruz çünkü devlet tüm gücüyle orada bir mekan kırım gerçekleştirmektedir. Hükümet ‘Sur’u yeniden inşa edeceğiz’ diyor ama kesinlikle böyle bir şey yok tamamen kendi kafalarına göre şekillendirecekler.

Akın’ın anlattığı dersin ardından 208 gündür Yüksel Caddesi’nde direnen KHK ile işinden edilen öğretmen Acun Karadağ konuştu.

İki haftadır gaz ve plastik mermilerle maruz kaldıklarını kaydeden Karadağ, şöyle konuştu:

Eylem devam edecek çünkü orada durmakta haklıyız. Yasal olarak da haklıyız. Artık gözaltına alamıyorlar çünkü bir sonuç alamıyorlar, kaygımız Nuriye ve Semih hapishane koşullarında açlık grevlerine devam ediyorlar. Biz onlara dokunamıyorken, şimdi hapishane koşullarındalar.

‘Sokak Akademisi’

‘Sokak Akademisi’, Olağanüstü hal (OHAL) Kanun Hükmünde Kararnameleri ile meslekten ihraç edilen, açığa alınan ya da hakkında soruşturma başlatılan akademisyenlerin başlattığı ve eğitim alanlarının sadece binalarla sınırlı olmadığını göstermek amacı taşıyan bir etkinlik.