Ana SayfaEkolojiSur için çağrı: 7 bin 500 yıllık tarih yok ediliyor, gelin yıkıma birlikte karşı duralım

Sur için çağrı: 7 bin 500 yıllık tarih yok ediliyor, gelin yıkıma birlikte karşı duralım

HABER MERKEZİ- Sur’un Yıkımına Hayır Platformu, süren yıkımın derhal son bulması çağrısını yineleyerek, ulusal ve uluslararası kamuoyuna ‘7 bin 500 yıllık tarihin yok edilmek istendiğini’ söyledi ve herkesin ‘harekete geçmesi’ çağrısında bulundu.

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu, Sur’daki yıkıma karşı Alipaşa Mahallesi’nde bir basın açıklaması yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekillerinin de katıldığı açıklamada Sur’daki genel duruma dikkat çeken Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Eş Sözcüsü Talat Çetinkaya, ‘kentsel dönüşüm’ adı altında bir yıkımın sürdüğünü belirterek, bununla toplumsal ve tarihsel kimliğin tamamen yok edildiğini söyledi.

Sur’un dünyadaki en eski yerleşim alanlarını içinde barındırdığını belirten Çetinkaya, kentin tarihinin milattan önce 7 bin 500 yıllarına dayandığını hatırlattı.

Sur’da 40’a yakın uygarlığın izi olduğunu vurgulayan Çetinkaya, yıkımın ‘aktörünün’ AKP olduğunu ifade etti ve ‘toplumsal belleğin, dayanışmanın, sosyal yapı ve tarihsel kimliğin yok edilmek istendiğini’ vurguladı.

Çetinkaya ayrıca yıkımın kadınların sosyal yaşamını yok etmeyi amaçladığını da kaydetti.

Ramazan ayına işaret eden Çetinkaya, halkın oruç olmasına rağmen elektriksiz ve susuz bırakılmasını kabul etmeyeceklerini söyledi.

Sur neye karşı?

Sur’un Yıkımına Hayır Platformu Eş Sözcüsü Büşra Cizrelioğulları Sadak da yıkıma neden karşı olduklarını başlıklar altından sıraladı.

Kent ve mahallelerin, kentin tarihsel, kültürel, ekolojik ve toplumsal birikimin yok edilmesine, zorla yerinden göçertilmeye, yersiz ve yurtsuz bırakılmaya, mülkiyet hakkının gasp edilmesine, yoksullaştırmaya ve TOKİ’ye karşıyız.

Cizrelioğulları Sadak, “Yıkımın derhal son bulması ve dayatmacı karardan vazgeçilmesi için çağrı yapıyoruz” dedi ve UNESCO başta olmak üzere siyasi parti, kadın hareketleri, duyarlı sivil toplum kuruluşları, ekolojistler, sanatçı, aydın, akademisyen, ulusal ve uluslararası kitle örgütlerine duyarlılık çağrısında bulundu.