Ana SayfaGüncel‘Tehlike yok’ diyen AYM’den Gülmen ve Özakça’ya ret: Cezaevinde kalabilirler

‘Tehlike yok’ diyen AYM’den Gülmen ve Özakça’ya ret: Cezaevinde kalabilirler

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi açlık grevindeki akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça’nın tutukluğuna yapılan itirazı oy birliğiyle reddetti. Gülmen halihazırda 44, Özakça ise 63 kiloya düşmüş durumda. Ancak mahkemeye göre iki eğitimcinin ‘cezaevinde olması tehlike oluşturmuyor’.

Anayasa Mahkemesi, işlerine dönmek için 112 gündür açlık grevi yapan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın tahliye talebiyle yaptıkları başvuruyu reddetti.

Hürriyet’te yer alan habere göre Anayasa Mahkemesi oy birliği ile aldığı ret kararında, Gülmen ve Özakça’nın cezaevinde bulunmasının yaşamlarına, maddi veya manevi bütünlüklerine yönelik bir tehlike oluşturmadığını savundu:

Başvurucuların sağlık durumlarına ilişkin şikâyetlerinin dikkate alınarak sağlık kuruluşlarına sevklerinin sağlandığı, ayrıca Ceza İnfaz Kurumu bünyesinde bir Devlet Hastanesinin bulunduğu dolayısıyla sağlık hizmetleri sağlanan başvurucuların Ceza İnfaz Kurumunda tutulmalarının; yaşamlarına, maddi veya manevi bütünlüklerine yönelik bir tehlike oluşturduğuna dair derhal tedbir kararı verilmesini gerektirir bir durum bulunmadığı sonucuna ulaşmıştır.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın tutuklandıktan sonra cezaevinde de devam ettikleri açlık grevi eylemi 112. gününde.

23 Mayıs’tan bu yana tutuklulukları devam eden eğitimcilerin sağlık durumuna ilişkin yapılan son açıklamada iki eğitimcide kas ağrılarının yoğunlaştığı bildirilmişti.

Esra Özakça, “Semih’in kulakları tıkanmaya başlamış. Konuşurken kendi sesini dahi zor duyuyormuş. Bacaklarında kas ağrısı çok yoğun. Kalça kemiklerinde ağrı var. Her iki gözünde batma hissi var. Boyun ağrısı çok fazla ve sürekli uzanma ihtiyacı duyuyor” demişti.

Özakça, Nuriye Gülmen’in ise boyun kasları ve göğüs kaslarında çok yoğun ağrı olduğunu kaydetmiş ve “Kas ağrısından boynunu hareket ettiremiyor, kollarını kaldıramıyor. İçtiği bir yudum su bile gaz yapıyor. Artık sıvı alımında zorlanıyor” ifade etmişti.

Eğitimcilerden Nuriye Gülmen 44, Semih Özakça ise 63 kiloya düşmüş durumda.