Ana SayfaGüncelTuncel ve Kışanak’a tahliye çıkmadı: ‘Kürt sorunu mahkeme salonlarında değil masada çözülür’

Tuncel ve Kışanak’a tahliye çıkmadı: ‘Kürt sorunu mahkeme salonlarında değil masada çözülür’

HABER MERKEZİ – DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın tutuklu olarak yargılandıkları davada tahliye çıkmadı. Duruşmaya SEGBİS’le katılmayı reddettiğini belirten Tuncel, “Kürt sorunu mahkeme salonlarında değil çözüm masalarında çözülür” dedi.

Kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin tutuklu eş başkanı Gültan Kışanak ve Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) tutuklu Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel’in yargılandığı ve “güvenlik” gerekçesiyle Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ikinci duruşmasında da tahliye çıkmadı.

Duruşmayı Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, HDP milletvekilleri Feleknas Uca, Sibel Yiğitalp, Dilek Öcalan, DBP Kadın Meclis Sözcüsü Hacer Özdemir, HDP, DBP, HDK ve Tevgêra Jinên Azad (TJA) üyelerin de aralarında olduğu çok sayıda kişi izledi.

Duruşmaya katılmak üzere adliyeye gelenlerin fotoğraflarının çekilmesi ise dikkat çekti.

Kocaeli Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Kışanak duruşmaya SEGBİS sistemi ile katılmayı reddederken, Tuncel, Silivri Cezaevi’nden SEGBİS üzerinden duruşmaya bağlanarak, SEGBİS üzerinden ifade vermeyeceğini açıkladı.

Duruşmada ara karara ilişkin mütalaasını açıklayan savcı Tuncel ve Kışanak’ın tutukluluk hallerinin devamını istedi.

Savcının mütalaasının ardından söz alan Tuncel, daha önce SEGBİS üzerinden ifade vermeyeceğine dair dilekçe verdiğini ancak talebinin reddedildiğini belirterek, şunları söyledi:

‘Bu şekilde ifade vermem’

Kürt sorunu mahkeme salonlarında değil çözüm masalarında çözülür. Türkiye’de adalete yönelik ciddi bir şüphe var. Ana muhalefet lideri bile adalet için yollara düşmüş durumda. Her ne kadar belediyeleri gasp edilmiş olsa dahi ben bölgede iktidar olan bir partinin genel başkanıyım ve bu şekilde ifade vermeyeceğim.

Tuncel’in açıklamasının ardından avukatlar tahliye talebinde bulundu. Mahkeme heyeti avukatların tahliye taleplerini reddederek duruşmayı 15 Ağustos’a erteledi.

İddianameden

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Kışanak için “örgüt kurmak ve yönetmek”, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak” ve 41 kez “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarıyla 240 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Tuncel hakkında ise, “örgüte üye olmak” ve “örgütü propagandası yapmak” suçlarından 145 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.