Ana SayfaGüncelTürkiye, bir aydır alıkoyduğu Fransız gazeteciyi sınır dışı etti

Türkiye, bir aydır alıkoyduğu Fransız gazeteciyi sınır dışı etti

HABER MERKEZİ – Türkiye’de gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edilmek üzere alıkonulan Fransız gazeteci Mathias Depardon, bir ay sonra sınır dışı edildi.

8 Mayıs’ta Türkiye’de gözaltına alındıktan sonra sınır dışı edilmek üzere alıkonulan Fransız gazeteci Mathias Depardon, bugün sınır dışı edildi.

Depardon’un sınır dışı edileceğini Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü duyurmuştu.

Antep’teki Geri Gönderme Merkezi’nden İstanbul’a getirilen Depardon, Atatürk Havalimanı İç Hatlar Terminali’nden Dış Hatlar Terminali’ne polis nezaretinde getirildi.

Türkiye’deki gazetecilere destek

19.20 uçağı ile ülkesine gönderilen Depardon, ülkesine gitmeden önce basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Fransız gazeteci şunları söyledi:

Yaşadığım olay, bu ülkede çalışan ve yaşayan pek çok gazetecinin maruz kaldığı bir şey. İşini yapamayan, çalışamayan gazetecilerin hepsine desteklerimi iletiyorum. Hepinizin çalışmasını, gazeteciliği ve tanık olmayı sürdürmenizi diliyorum.

Ne olmuştu?

Fransız gazeteci Mathias Depardon, Batman’ın Hasankeyf ilçesinde 8 Mayıs’ta ‘karakolun fotoğrafını çektiği’ iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmış ancak sınır dışı edilmek üzere Antep’teki Geri Gönderme Merkezi’ne götürülmüştü.

Gözaltına alındıktan iki hafta sonra açlık grevine başlayan Depardon, konsolosluktan yetkililerin kendisini ziyaret etmesine izin verilmesinin ardından eylemine son vermişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Depardon’un en kısa zamanda serbest bırakılması talebinde bulunmuştu.

Mathias Depardon kimdir?

1980 yılında Nice’te dünyaya gelen Mathias Depardon, bağımsız fotoğrafçı olarak çalışmaya başlamadan önce Brüksel’de iletişim ve gazetecilik okudu.

Yasadışı göç konusunda ilk projesinin ardından uzun yıllar uluslararası gündemi takip eden Mathias Depardon daha sonra yerleştiği Türkiye’de farklı sorunsallarla ilgilendi.

Depardon, 2013 yılında Fransız Kültür Merkezi’nde sergilenen “Sınırların Ötesinde” isimli röportajı ile Talent2011 Bursunu kazandı.

Çalışması Le Monde dergisinde, Newsweek’te, Sunday Times Magazine’de, Der Spiegel’de, L’Espresso’da, Elle, Télérama, Monoce dergilerinde, New York Times ve Wall Street Journal’da yayınlandı.

Gazetecinin fotoğrafları bir süre önce Fransa Devlet Kütüphanesi koleksiyonuna da dahil edildi.