Ana SayfaGüncelTürkiye’de müfredattan kaldırılan ‘evrim’ Guardian’da: ‘Seküler eğitim iyice azaltılıyor’

Türkiye’de müfredattan kaldırılan ‘evrim’ Guardian’da: ‘Seküler eğitim iyice azaltılıyor’

HABER MERKEZİ – Britanya’nın önde gelen gazetelerinden The Guardian, “Türkiye’de evrimin müfredattan kaldırılmasını” sayfalarına taşıdı. Bu ve benzeri değişikliklerin çocukların seküler konseptlere uzak kalmasına sebep olabileceğine değinilen haberde, “İslamcı – seküler tartışması, iki ay önce küçük bir oy farkıyla Recep Tayyip Erdoğan’ın kazandığı referandumun düzenlendiği Türkiye’yi bölen ayrımlardan sadece biri” denildi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ( MEB) 13 Ocak’ta görüş ve öneriye sunduğu taslak öğretim programlarında lise son sınıf biyoloji dersinde yer alan, “Hayatın Başlangıcı ve Evrim” ünitesi çıkarılmış, “Canlılar ve Çevre” başlıklı bir ünite ile değiştirilmişti.

Dünya üzerinde sadece Suudi Arabistan’da eğitim müfredatında yer almayan evrimin Türkiye’de de müfredattan çıkarılması Britanya basınında yer buldu.

Britanya’nın köklü gazetelerinden The Guardian’ın “Yetkililerin açıklamasına göre, Türkiye’deki okullar artık evrimi göstermeyecek” başlıklı haberinde, Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) internet sitesi üzerinden yayınlanan videoda Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Alpaslan Durmuş’un yaptığı açıklamalara yer verildi.

‘Çocukların sekülerliği öğrendiği konseptler azaltılıyor’

Durmuş, videoda evrimi ‘tartışılabilir olduğu ve çocukların aklını karıştırdığı’ ve ‘çocukların anlama kapasitesinin üzerinde olduğu’ gerekçesiyle müfredattan kaldırıldığını iddia etmişti.

Guardian, olası diğer değişikliklerle beraber ‘çocukların sekülerliğin öğrendiği konseptleri iyice azaltabileceğine’ değindi.

“Eğitim gelecek kuşakları ‘şekillendirme potansiyeli’ nedeniyle tartışmalıdır”

“Eğitim gelecek kuşakları şekillendirme potansiyeli nedeniyle özellikle tartışmalı bir meseledir” ifadelerine yer veren Guardian, bazı yurttaşların çocuklarının aldığı din eğitimi dolayısıyla protesto eylemi yaptığını kaydetti.

Haberde, “Evrim konsept olarak Orta Doğu’daki ana akım Müslüman kitlede kabul görmemektedir çünkü ‘Adem’in topraktan yaratıldıktan sonra Allah’ın ona nefes üflediği” inancıyla çelişildiği düşünülmektedir. Yine de birçok lisede biyoloji dersinde gösteriliyordu.” denildi.

Guardian’a göre, Türkiye’nin tek ayrımı ise seküler – İslamcı ayrımı değil:

İslamcı- seküler tartışması, iki ay önce küçük bir oy farkıyla Recep Tayyip Erdoğan’ın kazandığı referandumu düzenlendiği Türkiye’yi bölen ayrımlardan sadece biri.

Ne olmuştu?

İki yıldır üzerinde çalışılan Yeni Müfredat’a geçilmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın ( MEB) 13 Ocak’ta görüş ve öneriye sunduğu taslak öğretim programlarında lise son sınıf biyoloji dersinde yer alan, “Hayatın Başlangıcı ve Evrim” ünitesi çıkarılmış, “Canlılar ve Çevre” başlıklı bir ünite ile değiştirilmişti.

Müfredattan kaldırılan ünitede, Charles Darwin’in Evrim Teorisi, “Evrimleşmenin bir sonucu olarak türlerin değişimini ve yeni türlerin oluşumunu, evrime etki eden faktörleri ve mekanizmaları ile açıklayan teori” olarak anlatılıyordu.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, konuyla ilgili açıklamasında “İlimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır. İlim ne söylüyorsa biz onu takip edeceğiz. Diğeri de ilim midir, varsayım mıdır, kuramsal mıdır? Ayrı bir tartışma gerektiriyor” demişti.

“Evrim” dersine müfredatta yer vermeyen tek ülke Suudi Arabistan

‘Evrim’in müfredattan kaldırılması ile ilgili tartışmaların sürdüğü dönemde ise ODTÜ, Boğaziçi, Bilkent, Hacettepe ve Ankara üniversiteleri öğretim üyeleri ile Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji, Moleküler Biyoloji, Biyologlar Dayanışma Dernekleri’ndeki akademisyenler, ‘evrim’ konusuyla ilgili bir rapor hazırlamıştı.

MEB Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’e sunulan raporda, evrimin müfredatta yer almadığı tek ülkenin Suudi Arabistan olduğu vurgulanmıştı.

Raporda, “Canlıların ortak kökeni ve evrim konusu ilköğretimin ilk aşamalarından itibaren müfredata girmeli. İlköğretimde Fen ve Teknoloji dersi konuları öğrencilere evrimsel bir bakış açısını sağlayacak ve ileride görecekleri konuları bütünleştirecek bir perspektifle sunulmalı” denilmişti.

“5. sınıftan itibaren evrimsel biyoloji konuları müfredata girmeli” önerisine yer verilen raporda İran’da dahi evrime 60, Darwin’e 11 sayfa ayrıldığına dikkat çekilmişti.


Gazete Karınca



Önceki Haber
'Adalet Yürüyüşü’nün 9. günü: ‘Berberoğlu’nun avukatları AYM’ye başvuracak’
Sonraki Haber
BİR SERGİ | İstanbul Underground: Türkiye yeraltı edebiyatının yazarlarına yakın markaj