Ana SayfaGüncelValilik ‘Suçlarını itiraf ettiler’ dedi, polis işkence etti, köylüler şimdi serbest: İşkenceciler kim?

Valilik ‘Suçlarını itiraf ettiler’ dedi, polis işkence etti, köylüler şimdi serbest: İşkenceciler kim?

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Nadir Yıldırım, Van’ın Gevaş ilçesinde emniyet müdürlüğüne düzenlenen saldırı sonrası gözaltına alınıp işkence gören ve Valiliğin ‘suçlarını itiraf ettiler’ dediği köylülerin serbest bırakılmasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Ne zaman istifa etmeyi düşünüyorsunuz?” diye sordu.

Van’da Gevaş İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne düzenlenen roketatarlı saldırı sonrası 4 kişi gözaltına alınmıştı.

Mantar toplamaktan dönerken gözaltına alınan dört yurttaşın ağır işkenceye uğradıklarına dair fotoğraflar sosyal medyadan servis edilmişti.

Valilik ‘suçlu’ ilan etmişti, serbest bırakıldılar

Cemal Aslan, Halil Aslan, Abdulselam Aslan ve Nejdet Beysüm isimli yurttaşlar 4 gün boyunca emniyette tutulurken, Van Valiliği mantar toplamaktan dönerken ‘örgüte üye olmak’ iddiasıyla gözaltına alınan bu dört kişiyi ‘suçlu’ ilan etmişti.

Valilik açıklamasında “Yapılan ilk sorgulamada saldırıyı gerçekleştirdiklerini itiraf etmişlerdir” denilmişti.

Ancak dört kişi 5 gün sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

HDP’den Soylu’ya sorular

Konuyu Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Nadir Yıldırım, gözaltına alınıp işkence gören köylülerin serbest bırakılmasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Yıldırım, gözaltına alınan köylülerin işkence gördüklerini belirterek, sorumlular hakkında işlem başlatılıp başlatılmadığı sorusuna yanıt istedi.

Yıldırım, ‘suçlu’ denilip işkenceden geçirilen ancak suçsuzlukları anlaşıldıktan 5 gün sonra serbest bırakılan köylülerin durumuna dikkat çekerek Soylu’ya, “Sorumluluk alıp istifa etmenin bir erdem olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda ne zaman istifa etmeyi düşünüyorsunuz?” diye sordu.

Fatih Tezcan sorusu: Fotoğrafları nereden aldı? 

Yıldırım tarafından Soylu’nun yanıtlaması talebi ile verilen yazılı soru önergesinde cevap istenen sorular şu şekilde:

  • Gözaltına alınan şahıslar hangi gerekçe ile hangi tarih ve saatte gözaltına alınmış, gözaltına alındıktan sonra ilk olarak nereye götürülmüşlerdir?
  • Köylüleri, bakanlığınıza bağlı hangi birim ve bu birime bağlı kişiler gözaltına almıştır? Bu kişilerin isimlerini nedir?
  • Paylaşılan fotoğraflardan gözaltına alınan köylülere işkence yapıldığı görülmektedir. Bu işkence vahşetini gerçekleştirenler kimlerdir?
  • Söz konusu birim veya kişiler hakkında bakanlığınızın başlattığı bir soruşturma var mıdır? Yok ise başlatılması planlanmakta mıdır?
  • Bakanlığınızın mevzu bahis konuda resmi bir açıklama yapmamış olması, gözaltında yapılan işkenceyi meşrulaştırdığı yönünde iddialara neden olmaktadır. Bu konu resmi bir açıklama yapılacak mıdır?
  • İşkenceyi fotoğraflayan kişi ya da kişiler bakanlığınıza bağlı hangi birimde görev yapmaktadırlar ve isimleri nedir?
  • Sosyal medya hesapları ile ilgili binlerce insanın gözaltına alındığı bu dönemde, Fatih Tezcan isimli şahsa ait sosyal medya hesabındaki paylaşımı ile ilgili bakanlığınızın başlattığı herhangi bir soruşturma var mıdır?  Yok ise açılması düşünülmekte midir?  Bu kişi hangi kurum ya da kişiler adına hizmet etmektedir? Söz konusu fotoğrafları hangi kişi ya da kurumlar aracılığıyla elde etmiştir?
  • Bu işkence olayı toplumun vicdanında ağır bir yara açmıştır. Bakanlığınız ve bakanlığınıza bağlı kurumlar neredeyse her gün ağır hak ihlallerinin doğrudan faili olarak gündeme gelmektedir. Sorumluluk alıp istifa etmenin bir erdem olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda ne zaman istifa etmeyi düşünüyorsunuz?

Köylülerin sağlık durumu

Öte yandan 5 günün ardından serbest bırakılan köylülerin ağır işkenceden dolayı yüzlerinde ve vücutlarının birçok yerinde darp izi ve morluklar oluşmuş durumda.

İşkenceye uğradığı fotoğrafları sosyal medyadan servis edilenlerden biri olan 3 çocuk babası Cemal Aslan’ın ise maruz kaldığı işkence sonucu burnu kırılırken, bir kulağının zarı patladı.

Previous post
İki kızı ve eşini öldürdüğü iddiasıyla yargılanan erkek tahliye edildi
Next post
CHP'ye makineli tüfekle tehdit: 'Vur de vuralım' diyen AKP'li üye 'Reis'ten 'olur' istedi