Ana SayfaGüncelYüksekdağ’a DW’ye verdiği söyleşi nedeniyle hapis cezası

Yüksekdağ’a DW’ye verdiği söyleşi nedeniyle hapis cezası

HABER MERKEZİ – Hakkında kesinleşen hapis cezasının ardından milletvekilliği düşürülen HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Yüksekdağ’a Deutsche Welle’ye verdiği söyleşideki ifadeleri gerekçesiyle “örgüt propagandası” iddiasıyla 1,5 yıl hapis cezası verildi.

Hakkında kesinleşen hapis cezasının ardından milletvekilliği düşürülen HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Yüksekdağ’a bir hapis cezası daha verildi.

Yüksekdağ hakkında açılan davanın Ankara 13’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasında “örgüt propagandası” iddiasıyla 1,5 yıl hapis cezası çıktı.

Cezaya gerekçe olarak ise Yüksekdağ’ın 2015 yılında Almanya’nın Köln kentinde Türkiye’nin hava operasyonlarının protesto edildiği yürüyüşe katılması ve sonrasında Deutsche Welle’ye verdiği röportajdaki ifadeler gösterildi.

Diken’de yer alan habere göre hapis cezasına gerekçe gösterilen röportajdaki o ifadeler şöyle:

Bizim HDP olarak PKK ile bağımız yok. Belge konulması lazım ortaya, aksi takdirde çok saçma kalıyor iddialar. Biz parlamento seçimlerinde yüzde 13 oy aldık. İki aylık seçim kampanyası süresince 7 HDP’li öldürüldü. Şu ana kadar failler yargı önüne çıkarılmadı. Öldürülen kişiler ellerine silah alarak PKK ile birlikte savaşmış kişiler değildi. PKK bir halk özgürlük hareketidir. Aynı zamanda demokrasi ve eşitlik mücadelesi veren bir örgüttür. Bizler PKK’nın bu hedeflere ulaşma konusunda başvurduğu yöntemleri onaylamıyoruz. Ancak şunu da kabul etmeliyiz ki uyguladığı program terör değildir.

Tutuklu vekiller

Halkların Demokratik Partisi’nin 11 milletvekili tutuklu bulunuyor.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da dahil, partinin bir diğer eş genel başkanı olan ancak parti üyeliği ve milletvekilliği düşürülen Figen Yüksekdağ ile Ayhan Bilgen, Grup Başkanvekili İdris Baluken, Hakkari milletvekilleri Abdullah Zeydan ve Selma Irmak, Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel, Muş Milletvekili Burcu Çelik, Şırnak Milletvekili Ferhat Encü ve HDP Siirt Milletvekili Besime Konca tutuklu bulunuyor.