Ana SayfaGüncelZeytinliklerin ‘idam fermanı’ Meclis Genel Kurulu gündeminde

Zeytinliklerin ‘idam fermanı’ Meclis Genel Kurulu gündeminde

ANKARA – TBMM Komisyonu’nda kabul edilen ve zeytinciliğin “idam fermanı” olarak adlandırılan ‘Üretim Reformu Tasarısı’ bu hafta Meclis gündemine geliyor. Zeytin üreticilerinin ve yaşam savunucularının tepkisini çeken tasarının kabul edilmesi halinde Türkiye’deki zeytinlik sahaları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izni ile sanayi yatırımlarına açılabilecek.

Meclis’te Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda 3 gün süren görüşmelerin ardından kabul edilen ‘Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı’nın görüşmelerine bu hafta TBMM Genel Kurulu’nda başlanacak.

Tasarının yasalaşması halinde, “Kamu yararı kararı alınmış yatırımlar” için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasının yolu açılacak ve bakanlıklar bu yetkilerini gerektiğinde valiliklere devredebilecek.

Kanun tasarısı ile yatırım talepleri hakkında görüş bildirmek üzere, her ilde valilerin başkanlık edeceği ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Çevre ve Şehircilik, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, Maliye, Orman ve Su İşleri Bakanlıklarının ildeki üst düzey temsilcileri ile sanayi, ticaret odalarının da yer alacağı 11 kişilik bir de ‘Koruma Kurulu’ oluşturulması öngörülüyor.

Ne olmuştu?

Tasarının Meclis gündemine gelmesinin ardından açıklama yapan muhalefet partileri, üreticiler ve yaşam savunucuları, tasarının zeytinliklerin ‘idam fermanı’ olacağını belirtmiş ve duyarlılık çağrısında bulunmuştu.

Komisyon görüşmelerinin sürdüğü sırada Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan sanatçı Tarkan, “Bir ülkenin en büyük nimeti, değeri onun doğasıdır. Zeytin ağaçları Anadolu’nun hazinesidir belleğidir. Rant için zeytin ağaçlarına kıymayın” diyerek duyarlılık çağrısı yapmıştı.

Tarkan’ın açıklamalarına cevap veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü ise “Tarkan’ın zeytinlikleri mi varmış, ne yapacakmış zeytinlikleri?” demişti.

CHP’li ve HPD’li yetkililer ise yaptıkları açıklamalar ile tasarının Türkiye’nin geleceğine büyük zarar vereceğini belirterek, tasarının geçmemesi için mücadele edeceklerini açıklamışlardı.

Tasarıya ilişkin dihaber’den Ahmet Kanbal’a konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet, değişikliğin zeytinliklerin “idam fermanı” olacağını vurgulamıştı.