Ana SayfaEkonomi“Zeytinliklerin ‘idam fermanı’nın geri çekilmesi için geç değil”

“Zeytinliklerin ‘idam fermanı’nın geri çekilmesi için geç değil”

HABER MERKEZİ – Türkiye’deki zeytinliklerin sanayileşmeye açılmasına neden olacak ‘Üretim Reform Tasarısı’ Meclis Komisyonu’nda kabul edildi. Önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan tasarıya ilişkin konuşan komisyon üyesi CHP Milletvekili Kazım Arslan, tasarının yasalaşmaması için ‘henüz geç değil’ yorumunda bulundu ve “Değişikliğin tasarıdan çıkarılması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

“Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı” 3 gün süren görüşmelerin ardından TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’nda dün gece kabul edildi.

Tasarının yasalaşması durumunda zeytinlik sahalarında “Alternatif alan bulunmaması halinde” maden ocağı ve sanayi tesisi yapılabilecek.

Komisyonun Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu Sözcüsü, Denizli Milletvekili Kazım Arslan, tüm itirazlara rağmen AKP’li üyelerin oyuyla maddelerin geçtiğini söyledi.

‘Henüz geç değil’

Evrensel‘e konuşan Arslan, şunları söyledi:

‘Üretim Reform Paketi’nde zeytinlik alanların olmaması gerektiğini onun yerinin tarım komisyonu olduğunu söyledik. 3 maddeden ikisini geri çektiler ancak zeytinlik alanlara ‘kamu yararı’ görülmesi halinde maden sahası, taş ocağı, sanayi tesisi kurulmasının önü açıldı. Bunun için zeytin koruma kurulunun kararı ve Tarım Bakanlığı’nın onayı gerekecek.

Tasarının önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşüleceğine dikkat çeken Arslan, şöyle devam etti:

Değişikliğin tasarıdan çıkarılması için elimizden geleni yapacağız. Üreticilerin, üretici örgütlerinin girişimleri ve tepkileri de devam edecek. Henüz geç değil.

‘125 milyon zeytin ağacının bulunduğu alanlara göz dikiliyor’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) de tasarıya tepki gösterdi.

HDP Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sezai Temelli yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

Deniz manzaralı hastane turizmi, madencilik gibi kısa vadeli rant peşinde koşarak tarihi ve doğal mirasımızı yok etmek isteyenler, gelecek kuşakların haklarını da bugünden gasbediyor. Yeşil Yol Projesi, 3. Köprü, Cerattepe gibi saymakla bitmeyecek doğa katliamlarına şimdi bir yenisi eklenmek isteniyor. 125 milyon zeytin ağacının bulunduğu zeytinliklere göz dikiliyor.

Temelli, tasarının geri çekilmesi için mücadele edeceklerini vurguladı.

‘Zeytinlikler için idam fermanı’

Yapılmak istenilen değişikliğin sonuçlarına dair dihaber’den Ahmet Kanbal’a konuşan Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet, değişikliğin zeytinliklerin “idam fermanı” olacağını vurgulamıştı.

Değişikliğin daha önce 6 defa Meclis’te tüm partilerin oyları ile reddedildiğini hatırlatan Tibet, fakat bugün yeniden gündeme getirilmesinin sebebinin ise madencilik ve endüstri sektörü ile rant konusu olan diğer sektörlerin ısrarı olduğunu söylemişti.