Ana SayfaGüncelZırhlı aracın ezerek öldürdüğü Şahin Öner davası ‘Ağır Ceza’ya gönderildi

Zırhlı aracın ezerek öldürdüğü Şahin Öner davası ‘Ağır Ceza’ya gönderildi

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da 10 Şubat 2013 tarihinde “Zırhlı aracın çarpması ve sürüklenmesi” sonucu yaşamını yitiren Şahin Öner davası 4 yıl sonra başladı. Davanın tek sanığı olan S.K.’nin katılmadığı duruşmada mahkeme, avukatların görevsizlik talebini kabul etti ve dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesinde 10 Şubat 2013 tarihinde ’15 Şubat’ protestoları sırasında Şahin Öner’i ezerek öldüren zırhlı aracın sürücüsü polis S.K.’nin yargılanmasına başlandı.

Öner’in ölümünden 4 yıl sonra başlayan davanın tek sanığı olan S.K., “Taksirle ölüme neden olma” suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

Bugün Diyarbakır 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada Öner’in ailesi ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi avukatları hazır bulunurken, sanık polis S.K. katılmadı.

Duruşma hakimi, Şahin Öner’in babası Mehmet Şirin Öner’in ifadesini başvurdu. Baba Öner, ‘sanık polisten şikayetçiyim’ dedi.

Avukatların taleplerinin alınmasının ardından tanık ifadesine başvuruldu.

‘Araca elini kaldırarak teslim pozisyonu almasına rağmen zırhlı araç durmadı’

Tanık, ifadesinde şunları söyledi:

Akrabalık bağım yoktur. Olay günü balkondaydım. Bir olay vardı. 7-8 kişi slogan akıyordu. Caddeye geldiklerinde onları görebiliyordum. 2 tane zırhlı araç geldi. Çocuklar sokağa doğru geri çekildi. Sokak lambaları sokakta yoktu, karanlıktı. Saat 8.30’du. Zırhlı araç hızla sokağa girdi. Karşı duvara çarpacaktı, o kadar süratliydi. Viraja göre çok süratliydi. Şahin Öner, araca elini kaldırarak teslim pozisyonunu aldı. Araç durmadı, hızla göğsüne çarptı. Araç, Öner’i altına alarak 5 metre sürükledi. Araç devam etti.

Arkadan gelen araç durdu ve inen polisler silahlarını çıkardı. Ateş ettiklerini görmedim. Öner’in yanında durup ona hitaben küfür edip “Sen daha ölmedin mi” dedi. Bunu net olarak duydum. Polis amirini arayıp, çocuğun elinde bomba patladığını söyledi. 5 dakika boyunca çocuğun başında beklediler, komşulardan biri götürün hastaneye diye tepki gösterdi. Öner’i 4-5 polis aralarında tekmeleyerek aracın içersinde attılar. Bu arada küfür etmeye devam ediyorlardı.

Dava dosyası Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi

Tanık ifadesinin ardından Avukat Abdullah Zeytun’a söz verildi.

“Suçun vasıf ve mahiyeti taksirli değil ‘kasten adam öldürme’ ile iddianame hazırlanmalıydı” diyen Zeytun, şunları söyledi:

Tanık beyanları ve ses kayıtlarıyla çocuğu kasten çarpıldığı kanaatindeyiz. ATK raporlarıyla birlikte değerlendirildiğinde, Ağır Ceza Mahkemesi’nin yükümlü olduğunu düşünüyor ve talep ediyoruz.

Avukat Rahşan Bataray da “ATK raporu ayrıntılı olarak düzenlenmiş, maktul görüntü ve otopsi raporları değerlendirerek, davanın Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmesini talep ediyoruz” dedi.

Talepleri alan mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi.

Aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, avukatların görevsizlik talebini kabul etti ve dosyanın, Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi.

ATK raporu dönemin valisini yalanlamıştı

Dönemin Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak, olaya ilişkin basına “Gösterici el yapımı düzeneklerle hazırlanmış bombayı, polis aracına attığı esnada elinde patlayarak öldü” açıklaması yapmıştı.

Ancak Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) olayla ilgili hazırladığı raporda, Şahin Öner’in “Zırhlı aracın çarpması ve sürüklenmesi” sonucu yaşamını yitirdiği belirtilmişti.


Bu haberde İHD Diyarbakır Şubesi‘nin Tweet’lerinden yararlanılmıştır.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan Almanya'da etkinlik düzenlemek için resmen başvuruda bulundu
Sonraki Haber
Silahlanma artıyor, resmi ve sivil güçlerin sayısı da: ’Türkiye iç-dış savaşa mı hazırlanıyor?’