Ana SayfaGüncel10 EKİM DAVASI | ‘Bu dava Fizan’a kadar da gitse bu işin peşini bırakmayız’

10 EKİM DAVASI | ‘Bu dava Fizan’a kadar da gitse bu işin peşini bırakmayız’

HABER MERKEZİ – 10 Ekim Ankara Katliamı davasının dün başlayan 4’üncü duruşmasına bugün de devam edildi. Duruşma girişinde sivil polislerin avukatlardan kimlik sorması gerginliğe yol açtı. Müşteki avukatlarından Özcan Karakoç baskı altında olduklarını söyledi ve “Bu dava Fizan’a kadar da gitse biz bu işin peşini bırakmayız” dedi. Duruşmada sanıklardan Mehmettin Baranç epilepsi hastası olduğunu bu nedenle daha önce verdiği ifadeleri hatırlamadığını öne sürdü. Duruşma 25-26 Eylül tarihlerine ertelendi.

10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı’nda yapılmak istenen Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne IŞİD tarafından düzenlenen ve 102 kişinin hayatını kaybettiği canlı bomba saldırısına ilişkin açılan davanın 4’üncü duruşması Ankara  4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye devam ediyor.

Dün başlayan duruşmada tanık ifadesi alınırken edilen yemin sırasında IŞİD sanıkları ayağa kalkmaması ve yaşamlarını yitirenlerin ailelerinin avukatlarına hakaret etmesi gerginliğe sebep olmuştu.

Davanın bugün görülen duruşması ise sivil polislerin duruşma öncesi müşteki avukatlardan kimlik sorması üzerine gergin başladı.

Duruşmaya Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka ve CHP Milletvekili İlhan Cihaner de katıldı.

Duruşma, dün yarım kalan müşteki avukatlarının talep ve beyanlarına geçilerek davam etti.

Müştekilerin avukatlarından Özcan Karakoç beyanlarına, “Dün katliamın 21’inci ayını doldurduk. Biz acılarımızı gömmeye çalıştık. Her ölen bir kişi bu ülkenin geleceğiydi. Bir kısım çocuklar yetim kaldı biz 21 ay sabır ettik. Aileler adalete inandılar. Biz avukatlarda adalete inandık” dedi.

Avukatlarla polis arasında yaşanan gerginliğe atıfta bulunan Karakoç, sabah duruşma salonuna giremediklerin söyledi. Yaşananları “hukuksuzluk” olarak değerlendiren Karakoç, “Kapıda üniforması olmayan 3 tane sakallı kişi avukatları durdurup kimlik soruyor. ‘Başkanın talimatı var’ diyorlar. Böyle bir talimat olamaz” diyerek duruma tepki gösterdi.

‘Fizan’a kadar gitse bu işin peşini bırakmayız’

Baskı altında olduklarını vurgulayan Karakoç, “Bu dava Fizan’a kadar da gitse biz bu işin peşini bırakmayız” dedi.

Daha sonra sanık avukatlarının beyanlarına geçildi. Sanık Suphi Alpfidan’ın avukatı Akın Deniz, Alpfidan’ın daha önceki ifadelerinde bahsettiği polislerin mahkeme salonunda yüz yüze dinlenmesini talep etti.

Diğer sanık avukatları da müvekkilleri için tahliye talebinde bulundu.

Ardından sanıkların ifadelerine geçildi.

Tanık taksi sürücüsü Nihat Akdemir’in ifadesi için yemin edildiği sırada ayağa kalkmayan ve müşteki avukatlarına hakaret eden sanıklardan Nihat Ürkmez, savunmasında ayağa kalkmamasının nedenini ayetler ile açıklamaya çalıştı.

Sanıklardan Mehmettin Baranç verdiği ifadeyi hatırlamıyormuş

Sanıklardan Mehmettin Baranç ise epilepsi hastası olduğu olduğunu belirterek, gözaltında rahatsızlık yaşadığını ve verdiği ifadeyi hatırlamadığını öne sürdü. Baranç’ın ifadesinde müşteki ailelerine ‘terörist’ demesi üzerine aileler tepki gösterdi.

Baranç’ın epilepsi krizleri nedeni ile düşmeleri nedeni ile vücudunda morlukların olduğunu öne sürmesi üzerine, katliamda yaralananlar “Bizlerin de vücudunda bilyeler var” diye sanığa tepki gösterdi.

Sanıklar savunmalarında tutuklu bulundukları sürenin de göz önünde bulundurularak tahliyelerine karar verilmesini talep etti.

Sanık savunmalarının ardından savcı, 4. duruşmada ifade veren müştekiler Hamit Kurt, Suna Korkmaz, Özgür Benol, Yahya Hayta, Uğur Gümüşkaya’nın katılma taleplerinin kabul edilmesini ve sanıkların tahliye taleplerinin reddedilmesini istedi.

Mahkeme heyeti kararını vermek üzere duruşmaya bir saat ara verdi.

Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıklar hakkında açılan soruşturmalar hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na yazı yazılmasına, müştekilerin katılım taleplerinin kabulüne, Antep 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davaların dosyaların incelenmek için istenmesine, Yunus Durmaz’ın daha önce istenen ama mahkemeye ulaşmayan otopsi raporlarının yeniden istenilmesine, sanıkların tutukluluk halinin devamına, sanık avukatlarının tertip komitesi hakkında talep ettiği suç duyurusu talebinin reddine, sanık Mehmettin Baraç’ın epilepsi hastalığı nedeni Adli Tıp Kurumu’na sevkine karar verildi.
Mahkeme heyeti duruşmayı 25-26 Eylül 2017 tarihine erteledi.

Duruşma sonrası ailelerden açıklama

Duruşmanın ardından 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği adliye binası önünde basın açıklaması düzenledi.

Üzerinde katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının olduğu pankartı açan grup adına açıklama yapan avukat Mehtap Sakıncı Coşgun duruşmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Coşgun şunları söyledi:

Bu sürece destek veren herkese teşekkür ederiz. Bugün 11 Temmuz 2017 ve şu an itibari ile dördüncü tur duruşma bitti. İki gündür Ankara Adliyesi’nde tüm metanetimizle, yine acımızla ve öfkemizle duruşmayı bitirdik. Bu süreç bizim için kolay olmadı. Mahkeme heyetini tehdit eden sanık kısmen de olsa amacına ulaştı. Bundan önce de söyledik eğer biz duruşma salonlarını doldurmasaydık bugün bu sonuçlara ulaşamazdık. Bugün gösterdiğiniz metanet için kutluyorum sizi. Bu süreçler bizim aynı zamanda katillerle yüzleştiğimiz süreçler olduğu için her duruşmada 10 Ekim’i yaşıyoruz. Biz buradan nihai bir sonuç alana kadar bu süreçleri her geçen gün pekiştirerek aşmamız gerekiyor. 25-26 Eylül’de aynı kitleyi bu duruşma salonlarına bekliyoruz. Bunun için herkesin duruşmaya gelmeden önce yüreğini de yanında getirdiğini biliyoruz. Yargılama bir aşamaya geldi, pes etmeyelim mücadele etmekten yılmayalım.