Ana SayfaÇalışma Yaşamı131 gündür açlık grevindeler: ‘Nuriye ve Semih ölmeye çalışmıyor, işlerini geri istiyor’

131 gündür açlık grevindeler: ‘Nuriye ve Semih ölmeye çalışmıyor, işlerini geri istiyor’

HABER MERKEZİ – KHK ile işlerinden ihraç edilen ve başlattıkları açlık grevi sürerken tutuklanan eğitimciler Nuriye Gülmen ve Semih Özakça’nın açlık grevi eylemi 131. gününde. Eğitimcilerin tutuklanmalarının ardından açlık grevine başlayan Özkaça’nın eşi Esra Özakça’nın eylemi ise 56’ncı gününde. Avukat Selçuk Kozağaçlı, iki eğitimcinin ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Nuriye ve Semih ölmeye çalışmıyorlar. Amaçları ölmek değil sadece bütün hak arama yollarının kapatıldığı bir ortamda yaşamlarını, işlerini geri istiyorlar” dedi.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile mesleklerinden ihraç edilen akademisyen Nuriye Gülmen ve öğretmen Semih Özakça’nın tutuklandıktan sonra cezaevinde de devam ettikleri açlık grevi eylemi 131’inci gününde devam ediyor.

“İşimi geri istiyorum” sloganıyla başlattıkları açlık grevini cezaevinde sürdüren Gülmen ve Özakça’nın sağlık durumu gün geçtikçe daha da kötüye gidiyor.

Gülmen ve Özakça’nın zihinleri ve bilinçleri açık ancak son olarak iki eğitimcinin sağlık durumuyla ilgili yeni bilgiler avukat Selçuk Kozağaçlı’dan geldi.

Kozağaçlı, iki eğitimcinin ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu belirtti.

‘Nuriye ve Semih ölmeye çalışmıyor, işlerini geri istiyor’

Sputnik’ten Zafer Arapkirli’ye açıklamalarda bulunan Kozağaçlı, eğitimcilerin taleplerine ve eylemlerini hangi şartlarda bitireceklerine dair şunları söyledi:

Her gün muhakkak en az bir avukatları görüyorlar. Artık tekerlekli sandalyedeler. Ciddi miktarda kilo kayıpları var. Ama son derece umutlu ve işlerine geri döneceklerini ve bu tutuklamanın sona ereceğine inanıyorlar. Okuyabiliyor ve yazabiliyorlar. Avukatları onları ziyaret ettiklerinde moral buluyorlar. Son derece kararlı ve umutlular.

Nuriye ve Semih ölmeye çalışmıyorlar. Amaçları ölmek değil sadece bütün hak arama yollarının kapatıldığı bir ortamda yaşamlarını, işlerini geri istiyorlar. Dolayısıyla bu bir açlık grevi onlar ölmeden sakatlanmadan bitmeli. ‘Bu işler böyle olmaz, bırakın zarar görürsünüz’ denince maalesef ülkede zarar görmeden, bedel ödemeden bir hak elde etmenin mümkün olmadığının farkındalar. O yüzden üzülüyorlar. Elbette bu çağrılar çok kıymetli.

‘İşlerine iade edilince bu eylemi bırakacaklar’

Bunun iki yolu olduğunu düşünüyorlar. Yollardan biri şu: Eğer bir aksilik olmazsa bu hafta OHAL Komisyonu çalışmaya başlıyor. ‘Komisyon ilk Nuriye ve Semih’in dosyasını görüşecek’ diyorlar. Eğer komisyon bu hafta dediği gibi Nuriye ve Semih’in dosyasını görüşürse zaten açlık grevleri sona eriyor. Tutuklu olsunlar veya olmasınlar işlerine iade edildiklerinde açlık grevine son vereceklerini söylediler. Şimdi bu olmazsa ikinci şey: ‘Biz hükümetin bizim yaşamlarını gözden çıkarabileceğinin farkındayız. Toplumsal muhalefete, ‘evet’ muhalefetine sesleniyoruz. Onların gözünde hayatımızın değerli olduğunu biliyoruz. Lütfen harekete geçin’ diyorlar.

Onlar hiç geniş bir talep skalası sunmadılar. Bütün ihraç edilen kamu hizmetçilerinin sorunlarını dile getirmek için açlar. Kendi işlerine iade edilmek için bireysel olarak bu eyleme başladılar. İşlerine iade edilince de bu eylemi bırakacaklar.

Esra Özkaça 56 gündür açlık grevinde

Eğitimcilerin gözaltına alınıp tutuklanmalarının ardından açlık grevine başlayan Semih Özkaça’nın eşi Esra Özakça’nın eylemi ise 56’ncı gününe girdi.