Ana SayfaGüncel6 gündür gözaltındalar: Hala ifadeleri alınmayan hak savunucularından mesaj var

6 gündür gözaltındalar: Hala ifadeleri alınmayan hak savunucularından mesaj var

HABER MERKEZİ – Büyükada’da gözaltına alınan hak savunucuları 6 gündür ifadeleri alınmadan emniyette tutuluyor. Gözaltındaki isimlerden Özlem Dalkıran ve İdil Eser gönderdikleri mesajlarda dayanışma vurgusu yaptı. Konuyla ilgili Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşen CHP Milletvekili Şenal Sarıhan ise gözaltına alınan hak savunucularının serbest bırakılmasını istedi.

5 Temmuz’da İstanbul Büyükada’da düzenledikleri toplantıya yapılan baskınla “Eller yukarı” diyen sivil giyimli polislerce ilkin gözaltı kararı olmaksızın gözaltına alınan insan hakları savunucuları 6 gündür gözaltında.

Gözaltına alınan Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, Uluslararası AF Örgütü Türkiye Şubesinden İdil Eser, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Veli Acu ve Günal Kurşun, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan, Helsinki Yurttaşlar Derneği’nden Özlem Dalkıran, HAK İnsiyatifi’nden Şeyhmus Özbekli, İnsan Hakları Eğitmeni Ali Ghavari ve Peter Steudtner halihazırda Vatan Emniyeti’nde tutuluyor.

Hak savunucuları 6 gündür gözaltında olmalarına karşın hala ifade verme işlemlerine başlanmış değil.

“Gözaltında tecrit”

8 Temmuz’da ortak bir açıklama yapan hak örgütleri, gözaltıların OHAL hukukunu da aşacak biçimde ‘gözaltında tecrit’ karakteri taşıdığını belirtmişti.

Avukatlar ise insan hakları savunucularının günlerdir gözaltında kötü şartlarda tutulduğunu ve bir an önce ifade alma işlemlerine başlanmasını istiyor.

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile konuyla ilgili görüştü.

Sarıhan yaptığı görüşmede Bozdağ’a, gözaltına alınan hak savunucularının serbest bırakılması talebini iletti.

Dosyada “kısıtlılık”

Soruşturma dosyasına getirilen kısıtlılık kararı nedeniyle avukatlar ve gözaltındaki hak savunucuları neyle suçlandıklarını bilmiyorlar.

Gözaltındaki hak savunucularından mesajlar

Öte yandan Hak Savunucuları Türkiye, gözaltındaki insan hakları savunucularından Özlem Dalkıran ve İdil Eser’in mesajlarını paylaştı.

Özlem Dalkıran’ın mesajı şöyle:

İnsan hakları topluluğunun bir parçası olmaktan büyük onur ve gurur duyuyorum. Ulusal ve uluslararası dayanışmanın hem davaya hem şu anda gözaltında olan bizlere hem de Türkiye’deki insan hakları savunucularına verdiği morali çok önemsiyorum. Hayatta hiç bu kadar aile gibi hissetmemiştim. İyi ki varsınız, iyi ki varız.

İdil Eser’in mesajı ise şu şekilde:

Güzel bir dünyada barış içinde hepimiz hak ediyoruz. Hak mücadelesinin bir parçası olmak çok güzel. Hep dayanışmak dileğiyle…


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP Sözcüsü Baydemir’den Erdoğan’a: ‘Haddini bil diyoruz’
Sonraki Haber
Kızılhaç: Yemen'de kolera salgını 300 bin kişiyi etkiledi