Ana SayfaDünya‘ABD Esad’ın kaderini Rusya’ya bıraktı’ iddiası

‘ABD Esad’ın kaderini Rusya’ya bıraktı’ iddiası

HABER MERKEZİ – ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın, Suriye Devlet Başkanı Esad’ın geleceğine ilişkin “Esad’a ne olacağı ABD’nin değil Rusya’nın meselesi” dediği iddia edildi.

ABD’nin Suriye savaşında gelinen noktada, “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceğiyle ilgili kararı Rusya’ya bıraktığı” ileri sürüldü.

Foreign Policy dergisinde yer alan habere göre ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson geçen hafta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’e ‘Esad’ın kaderini Moskova’ya bırakmaya hazır olduklarının’ sinyalini verdiği belirtildi.

Foreign Policy’ye konuşan üç ABD’li yetkiliye göre Tillerson, “Esad’a ne olacağı ABD’nin değil Rusya’nın meselesi” ifadelerini kullandı.

Yetkililer Tillerson’ın ABD’nin önceliğinin “IŞİD’i yenmekle sınırlı” olduğunu ifade ettiğini belirtti.

Haberde şu ifadeler yer aldı:

Tillerson’ın Guterres’e verdiği garantiler, Trump yönetiminin Suriye’de sürücü koltuğunda Rusya’nın oturması yönünde daha fazla isteklilik gösterdiğine, IŞİD’i yenmeye odaklanmak için jeopolitiği kenara attığına işaret.

Tillerson’ın pozisyonu, Rusya ve İran’ın desteklediği Suriye hükümetinin altı yıllık iç savaşın muhtemel siyasi kazananı olarak ortaya çıkışının kabul edildiğini gösteriyor.