Ana SayfaDünyaABD ve Katar arasında mutabakat

ABD ve Katar arasında mutabakat

HABER MERKEZİ – Suudi Arabistan öncülüğündeki Körfez ülkeleri tarafından “terörü desteklediği” gerekçesiyle ambargo uygulanan  Katar ile ABD arasında mutabakat imzalandı. Mutabakata göre Katar, “terörle ve finansmanıyla mücadele” konusunda ABD ile ortak hareket edecek.

Suudi Arabistan öncülüğündeki Körfez ülkeleri tarafından ambargo uygulanan ve bu ülkelerin 13 maddelik taleplerini reddeden Katar ile ABD arasında mutabakata varıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın üst düzey danışmanı R.C. Hammond, Tillerson’ın Katar ziyareti sırasında iki ülke arasında “terör ve finansmanıyla mücadele” anlaşması imzalandığını duyurdu.

Anlaşmayı “ileriye doğru atılan umut verici bir adım” olarak nitelendiren Hammond şunları söyledi:

Katar ve ABD, terörle savaşını güçlendirmesi ve terörü destekleme meselelerini aktif biçimde ele alması konusunda Katar’ın gelecekte ortaya koyabileceği çabaları belirleyen bir anlayış mutabakatı imzaladı.

Ne olmuştu?

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’ın aralarında yer aldığı 13 ülke “terörü desteklediği” gerekçesiyle Katar’la diplomatik ilişkileri kesme kararı almıştı.

Körfez’in önde gelen ülkelerince diplomatik ve ekonomik olarak ablukaya alındığı ve bölgede krizin sürdüğü esnada ise Katar’a Türk askeri konuşlandırılmasını öngören karar tasarısı ise geçtiğimiz günlerde TBMM’de kabul edilmişti.

Öte yandan Katar Dışişleri Bakanı ülkelerine uygulanan ambargonun kaldırılması çağrısı yapmış ve ambargo altındayken hiçbir uzlaşma anlaşmasının imzalanmayacağını açıklamıştı.

Katar’a ambargo uygulayan ülkeler 22 Haziran’da yaptırımların sona erdirilmesi için ülkeye yönelik ön şartlarını ortaya koyan bir talep listesi sunmuştu.

Listede Katar merkezli yayın kuruluşu El Cezire’nin kapatılması, İran’la ilişkilerin sınırlandırılması, Katar’daki Türk askeri üssün kapatılması gibi talepler yer alıyordu.

 

Previous post
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi 'doğruladı': IŞİD lideri Bağdadi Musul'da öldürüldü
Next post
İnsan Hakları Ortak Platformu'ndan gözaltılara tepki: 'Bu komployu kuranlar büyük bir hata içerisinde’